Allt fler svenska företag etablerar sig i afrikanska länder, enligt Staffan Arbring vid Business Sweden. Bolagen har bra rykte när det gäller kvalitet och etik, säger han.
Swedwatch ger en annan bild.
Ett svenskt bolag har startat diamantgruva i Kongo-Kinshasa, ett annat jobbar med säkerhet i Sydafrika och flera svenska energibolag har skaffat sig en marknad i södra Afrika. Det är några exempel på det växande antal svenska företag som under senare år har etablerat affärer i afrikanska länder.
Energibransch växer
Vissa sektorer, som energibranschen, växer snabbare än andra. I södra Afrika är behovet stort av energilösningar, enligt Staffan Arbring, handelssekreterare och chef vid Business Sweden i Johannesburg i Sydafrika.
Han medger att det finns risker med att etablera sig i Afrika. En utmaning kan vara korruption och tillgång till vatten och el. Företag kan också möta problem vid upphandlingar där kinesiska företag deltar.
- Där kan olika hållningar krocka när det gäller finansiella lösningar. Många kinesiska bolag anställer inte lokalt utan tar med sig anställda och finns på plats en tid för att sedan försvinna. Men svenska bolag har ett högt anseende när det gäller kvalitet och etik, säger Arbring.
Men Therese Sjöström, researcher vid organisationen Swedwatch, håller inte helt med. Hon säger att svenska företag ibland har en bild av att vara duktigast, men att bolag från andra länder börjar komma i kapp.
- Steg ett när man går in i ett högriskland är att göra en konsekvensanalys och fråga sig hur ens bolag påverkar människor och miljö. Även om svenska bolag ibland gör detta är det försvinnande få som - i enlighet med FN:s riktlinjer - öppet redovisar sin analys, säger Sjöström.
Diamantexport
Det svenska bolaget Africa Resources AB, som i fjol etablerade en diamantgruva i Tshikapa i sydvästra delen av Kongo-Kinshasa, har just fått iväg en första export av ett testparti diamanter i egen licens till Antwerpen. Företaget har ett tiotal anställda från lokalbefolkningen, som i väntan på maskinleverans gräver fram diamanterna för hand.
- Vi har inte märkt av konflikter i landet. Men bristen på bra vägar och el skapar transportproblem, säger vd:n Thomas Häggkvist, som inte ser skäl till att ha en konsekvensanalysrapport.
Han är trött på den negativa bilden av svensk företagsamhet i Afrika.
- Jag får i princip uteslutande svara på frågor om blodsdiamanter, barnarbete och problem. Men får man igång företag bidrar man till utveckling och skapar arbete för lokalbefolkningen, säger han.
(TT)