Helgens Finnkamp har en guldkant runt sig. Storpublik väntas till Stockholm Stadion för att där hylla och heja fram de svenska VM-medaljörerna.
– Jag tror på 10 000 åskådare båda dagarna, säger Magnus Malmsborg som är evenemangsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.
Även om biljettförsäljningen alltid ökar när landskamperna närmar sig menar Malmsborg att det i år blivit ett extra tryck efter Daniel Ståhls och Mondo Duplantis guld på VM i Budapest.
– Vi har nu (i måndags, vår anmärkning) sålt 13 000 biljetter. Sedan Finnkampen flyttade tillbaka till Stockholm 2013 har publiksiffran ökat för varje år, frånsett då förstås under pandemin då det var restriktioner, och nu fortsätter ökningen.
Den första landskampen mellan länderna avgjordes 1925 och i friidrottsförbundets Finnkamps-historik framgår att det redan andra året utvecklades till ett prestigeladdat möte med starka känslor. Då finländarna ansåg att 200-meterssegraren Sten ”Sten-Pelle” Pettersson tjuvstartat blev stämningen så hätsk att Finnkampen riskerade att gå i graven. Under 1930-talet avgjordes endast två landskamper.
Lopp med knuffar, armbågar och andra tjuvtricks har gett många landskamper en extra nerv. Spänningen kring hur lagen lägger upp sin taktik inför loppen tillför en dimension som vi inte annat än i undantagsfall ser i individuella tävlingar.
Sverige jagar i helgen femte raka segern och den sjätte raka på hemmaplan där gästerna inte vunnit sedan 2015. Men fortfarande är det en bit kvar till den finska sviten på åtta raka segrar under 1970-talet. Segermarginalen -78 är den största i historien. Efter att ha vunnit med 72 poäng ifrågasattes det från finskt håll om det över huvud taget var någon idé att fortsätta landskampsutbytet.
Kanske var det mest tänkt som ett sätt att förödmjuka svenskarna lite extra.
Av alla höjdpunkter vi fått uppleva i Finnkampen är 2004 års upplaga svårslagen. De färska OS-guldmedaljörerna Christian Olsson, Stefan Holm och Carolina Klüft bidrog förstås mest till att Ullevis 34 år gamla publikrekord raderades ut och sattes till 51 567 åskådare på de två dagarna.
Inträffar inget oförutsett de sista dagarna finns VM-guldmedaljörerna Duplantis och Ståhl liksom bronsmedaljören Perseus Karlström med i hemmalaget. För 33-årige Karlström blir det Finnkampsdebut. Tidigare år har gång avgjorts i en landskamp vid sidan av.
Ståhl har alltid känt extra starkt för landskampen mot Finland där hans mamma är född.
– Det känns som att jag har support från båda sidorna eftersom jag pratar flytande finska och har goda relationer med Finland, inte bara genom idrotten utan också släkt och vänner, säger diskusvärldsmästaren i en intervju på Svenska Friidrottsförbundets hemsida.
Duplantis har inte varit med i Finnkampen sedan 2019 och det allra största intresset kretsar förstås kring friidrottens största namn.
Även Finland har stora förväntningar på just en stavhoppare. Wilma Murto tog VM-brons i Budapest vilket också var Finlands första VM-medalj på åtta år.
Men alla stora namn till trots är utgången av Finnkampen lika mycket upp till alla doldisar som även om de inte vinner kan ta värdefulla poäng åt sitt lag.