Finansinspektionen vill se bättre kreditprövning av smålån
Unga låntagare och de med låg inkomst löper högre risk att få betalningsproblem när de tar små konsumtionslån med mindre omfattande kreditprövningar, enligt Finansinspektionen. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


Unga låntagare och personer med låg inkomst löper högre risk att få betalningsproblem när de tar små konsumtionslån med mindre omfattande kreditprövningar. Det visar en analys av Finansinspektionens konsumentskyddsrapport som presenterades på onsdagen.

Myndigheten menar att om långivarna gör en ordentlig kreditprövning som visar konsumenterna alla befintliga lån så minskar risken att få betalningsproblem för alla. Därför menar man att det behövs ett system där långivare kan få en helhetsbild av den sökandes skulder. Det är något som saknas idag och som Finansinspektionen (FI) vill att regeringen utreder.

– Även små lån kan leda till stora problem. Därför är det viktigt att långivare verkligen kontrollerar att lånet kan betalas tillbaka. Det är ett viktigt skydd, inte minst för unga som annars riskerar att kliva in i vuxenlivet med stora skulder, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen, i ett pressmeddelande.

Analysen visar att unga mellan 18 och 29 år löper störst risk att få betalningsproblem. Det kan bero på att unga låntagare har sämre och mer osäker ekonomi eller är mindre vana att hantera räkningar.

Det framgår också av analysen att små lån oftare leder till betalningsproblem än stora. Det kan bero på att smålån ofta tas av unga och personer med låga inkomster, och att det generellt görs mindre omfattande kreditprövningar för mindre lån.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: