Kronofogden har aldrig tidigare fått in så många krav på obetalda skulder som det gångna året. Ändå har inte många fler blivit skuldsatta jämfört med 2019. Istället är det de redan skuldsatta som ökar sina skulder, enligt myndigheten.
– Detta talar för att de som redan har betalningsproblem drar på sig fler och större skulder, säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden, i ett uttalande.
Den befarade ökningen av antalet skuldsatta till följd av pandemin har än så länge inte inträffat. Trots att många unga mellan 18 och 25 år har svårt att få jobb eller blivit arbetslösa på grund av pandemin har inte fler blivit skuldsatta.
Men antalet skuldärenden i åldersgruppen ökar vilket stärker tesen om att de som har svårt att betala snabbt drar på sig fler skulder.
Det gäller särskilt unga män som står för den procentuellt sett största ökningen av ärenden hos Kronofogden.
För lätt att handla på kredit
I dag är det ganska lätt att handla på kredit. Rebecka Öhman är orolig för att unga människor lånar pengar eller handlar på avbetalning för att lösa sina ekonomiska problem. Det kan fungera som en tillfällig lösning om man vet att pengar är på väg. Men det finns en stor risk att unga skjuter upp svårigheterna, för att senare fastna i en ännu värre skuldsituation som kan ta många år att ta sig ur.
– Den som får betalningsproblem blir ganska snabbt begränsad i sitt dagliga liv. Det kan vara svårt att få en lägenhet, att teckna telefonabonnemang eller till och med att få vissa jobb, säger hon, och fortsätter:
– Därför kan det vara värt att fråga sig själv en extra gång om det verkligen är en bra idé att skjuta på sina betalningar. Om jag inte har råd nu, kommer jag att ha det när det är dags att betala?
De vanligaste skulderna bland unga vuxna är konsumtionslån, både e-handel och köp på avbetalning i butik. Sedan följer skulder för telekom/bredband/tv.
Miljarder i skulder till Kronofogden
Under 2020 fick Kronofogden in knappt 1,2 miljoner krav på obetalda skulder till ett totalt belopp på cirka 21,7 miljarder kronor – den högsta årssiffran någonsin.
Antalet ärenden har ökat med 3,3 procent sedan året innan, men räknat i antalet berörda personer är ökningen något lägre, 1,3 procent.
Drygt 426 000 personer betalade inte sina skulder i tid.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.