Den skandalomsusade François Fillon har blivit kallad till förhör av undersökningsdomare. Men han vägrar att dra sig ur det franska presidentvalet.
Även hans fru har kallats till förhör.
Beskedet fick 47-årige Bruno Le Maire att hoppa av Fillons kampanj. Le Maire ställde själv upp i Republikanernas primärval som Fillon vann.
Le Maire blev senare utsedd av Fillon som kandidat till utrikesministerposten, om Republikanerna vinner valet.
Han anklagar nu Fillon för att inte hålla sitt ord, då han tidigare sagt att han skulle dra sig ur om han formellt utreds för brott.
Till förhör
På en presskonferens vid lunchtid på onsdagen bekräftade Fillon att han kommer att bli förhörd den 15 mars. Han anklagas för att ha använt skattepengar för att avlöna sin fru för ett arbete i parlamentet som det hävdats att hon inte har utfört.
Utredningen kan leda till att Fillon åtalas för misshushållning med allmänna medel.
-Jag ger inte upp, jag drar mig inte tillbaka. Jag kommer att kämpa till slutet. Utöver min person är det demokratin som utmanas, deklarerade Fillon själv med emfas på presskonferensen.
Den 62-årige kandidaten är rejält ilsken över hur hela rättsprocessen har gått till och kallar den till och med för ett försök till "politiskt mord". Men han tänker ändå inställa sig till förhöret i mitten av mars.
-Jag tror på våra institutioner. Jag tror på rättvisan. Jag kommer att berätta min sanning - som också är den enda sanningen.
Var favorit
Fillon var favorit i opinionsmätningarna inför vårens presidentval fram tills misstankarna avslöjades. På onsdagsmorgonen sköt han plötsligt upp ett besök på en lantbruksmässa, vilket fick spekulationer att ta fart om att han skulle dra sig ur valrörelsen.
Mässan är ett måste för franska presidentkandidater, ett mått på hur viktiga landsortsrösterna är.
Att Fillon är en person som inte ger upp särskilt lätt visade han redan under åren som premiärminister under president Nicolas Sarkozy.
På presskonferensen gjorde han en poäng av att han inte tänker dra sig ur en demokratisk valkampanj på grund av en juridisk fråga som ännu inte är avgjord.
Demokratisk retorik
Det är upp till franska folket att avgöra om han är värdig att vara president eller inte, anser Fillon.
-Fillon ställde demokratin och juridiken mot varandra. Det kan ses som ett sätt att försöka vända kritiken mot honom till något positivt, ett slags styrkebevis, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.
-Det är klart att hans chanser i valet hade varit betydligt större om han inte varit under utredning för korruption. Samtidigt kan det finnas en styrka i att han inte erkänner, att han inte låter sig tystas.
(TT)