Sedan årsskiftet har småhusägare möjlighet att få bidrag för att installera hemmaladdare för elbilar. Intresset har dock varit svalt. Hittills i år har bara 15 procent av årets pott betalats ut.
"Ett sätt att gynna omställningen till en fossilfri transportsektor". Så motiverade klimatminister Isabella Lövin (MP) initiativet att införa ett så kallat ladda hemma-stöd för privatpersoner gällande elbilar.
Detta skulle ske genom att privatpersoner som bland annat äger en fastighet ansöker om bidrag för att installera laddstationen.
Som mest kan sökanden få 10 000 kronor men av de 88,5 miljoner kronor som avsatts har hittills knappt 13,3 miljoner kronor betalats ut på totalt 1 762 bidrag.
En besvikelse, sammanfattar Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag vid Naturvårdsverket när nu ansökningstiden för det första året snart kan sammanfattas.
– Intentionen är att bygga en bredare laddinfrastruktur i Sverige. En av pucklarna som gör att folk avstår från att köpa en elbil är för att det upplevs svårt att hitta laddplatser. Bygger man ut sektorn så det även finns privata alternativ så minskar det upplevda hindret och därför hade jag hoppats att detta skulle ta skruv, säger han.
Flera faktorer
Miljöhänseendet är dock bara en viktig faktor, menar Tomas Hallqvist. I somras brann ett tvåfamiljshus i Sunne ned där en familj valt att ladda sin bil genom ett vanligt vägguttag.
– Man tror med största sannolikhet att det är "ful-laddningen" som bidragit. Samtidigt kostar det cirka 20 000 kronor att köpa och installera en laddpunkt varav man får hälften i bidrag. Du kanske tänker då att "mitt hus har inte brunnit ännu" och då kör man på i motorvärmaruttaget och tycker sig spara 10 000 kronor.
Fortsatt satsning
Det svaga intresset är nu i motsats till den elcykelpremie som samtidigt lanserats. Tomas Hallqvist tror att den i sin tur gjort att elbilsladdare har kommit i skymundan samtidigt som det finns ytterligare ett problem – i nuläget kan endast en person i en bostadsrättsförening ansöka.
– Bor du i en bostadsrättsförening blir det först till kvarn, säger han.
Satsningen är nu ändå tänkt att fortsätta med lika stort belopp årligen under 2019–2020. I den budget som övergångsregeringen nyligen presenterade var också summan oförändrad.
(Tobias Österberg/TT)