Fastighetsmäklare: Unga kommer i kläm på bostadsmarknaden
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Foto: SBAB


Det är svårt för unga förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden just nu. Det visar SBAB:s mäklarbarometer, där fastighetsmäklare i tre storstadsregioner bedömer marknadsläget i kvartalsvisa prognoser.

Stigande priser, amorteringskrav och hög kontantinsats gör det svårt för unga förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden.

Mäklarna i de tre storstadsregionerna är eniga om att det är de unga som kommer i kläm på dagens bostadsmarknad. Att det är väldigt svårt för unga som ska köpa sin första bostad att hitta och ha råd med en som passar deras behov.

– Det sorgliga är att de eventuella, framtida åtgärder som kan komma, underlättar först för nästa generation unga. Dagens unga förstagångsköpare som är ute på bostadsmarknaden nu får klara sig bäst de kan, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Enligt fastighetsmäklarna är det också svårt för ensamstående med barn. Claudia Wörmann menar att två inkomster underlättar bostadsköpet, men att det lirar väldigt lite med hur sammansättningen i de svenska hushållen faktiskt ser ut. Sverige är det land som har flest singelhushåll i världen.

Däremot är det ganska få mäklare som anser att det är svårast för dem som separerar att hitta och ha råd med ett passande boende just nu. Dock finns regionala skillnader där det är svårast i Göteborgsområdet och lättast i Stockholmsregionen.

SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö som genomförts sedan 2005. 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99 kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!