Färre skjutna hittills i år
Det har skett färre skjutningar hittills i år, jämfört med motsvarande period de senaste åren. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT


Under det senaste kvartalet har våldet som involverar skjutvapen varit relativt ovanligt. Antalet skjutningar var hälften så många jämfört med första kvartalet förra året, rapporterar Dagens Nyheter.

Mellan januari och mars sköts sex personer ihjäl i landet och 15 skadades, vilket även det är ungefär hälften så många som under motsvarande period 2020.

Siffrorna kan sättas i relation till den dystra och rekordhöga dödsstatistiken sett till helåret i fjol, då totalt 47 personer sköts ihjäl i Sverige.

Poliser som DN har talat med ser avkrypteringen av chattappen Encrochat som en stor anledning till minskningen. Sedan den svenska polisen fick tillgång till kriminellas chattloggar, med hjälp av sina kollegor i Frankrike, har det gjorts stora tillslag och många ledande figurer i kriminella organisationer har gripits.

Under förra året var det som allra flest skjutningar under sommarmånaderna, med en topp i statistiken i augusti.

(TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.