loadingFör ett år sedan ökade konkurserna dramatiskt men sedan hösten har de trendmässigt minskat. I mars i år minskade även hotell- och restaurangkonkurserna, jämfört med samma månad i fjol. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
För ett år sedan ökade konkurserna dramatiskt men sedan hösten har de trendmässigt minskat. I mars i år minskade även hotell- och restaurangkonkurserna, jämfört med samma månad i fjol. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi & Näringsliv

Färre konkurser i mars

TT

Konkurserna fortsatte att minska i mars, enligt färsk statistik från UC. Det trots att pandemin och smittskyddsrestriktioner fortsatt pressar näringslivet.

För ett år sedan när pandemin var ny och skakade om världen, sköljde en konkursvåg över Sverige. I mars i fjol noterades den högsta konkurssiffran på tio år. Men trots fortsatta smittskyddsrestriktioner märks en återhämtning i ekonomin som speglar av sig i konkursstatistiken, enligt Richard Damberg, ekonom på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

– Det är med en viss förvåning. För ett år sedan såg alla framför sig enorma tapp i BNP och hög arbetslöshet, men det blev inte så illa. Det vände framåt sommaren och hösten. Sedan hösten har trenden varit en minskning, säger han.

Minskande trend

Under den senaste månaden minskade antalet konkurser med 22 procent jämfört med mars 2020. Och hittills i år har konkurserna i landet minskat med 17 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

Totalt gick 546 bolag i konkurs, enligt UC, vilken kan jämföras med 702 under samma månad 2020.

– Många drog åt bromsarna väldigt hårt i början och det var väl det som gjorde att många svaga bolag gick i konkurs.

Restaurangkonkurser minskar

Regeringens stödpaket är en del av förklaringen till utvecklingen, bedömer han.

Även inom branscher som drabbats särskilt hårt av pandemin märks en minskning. I detaljhandeln minskade antalet konkurser med 24 procent och hotell- och restaurangkonkurserna minskade med 32 procent, jämfört med mars förra året. Det är första gången sedan mars 2019 som det märks en minskning i antalet konkurser i den branschen.

– Jämför man första kvartalet i år med första kvartalet förra året är konkurserna (inom hotell och restaurang) på samma nivå, säger Richard Damberg.

(Helena Wande/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFör ett år sedan ökade konkurserna dramatiskt men sedan hösten har de trendmässigt minskat. I mars i år minskade även hotell- och restaurangkonkurserna, jämfört med samma månad i fjol. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
För ett år sedan ökade konkurserna dramatiskt men sedan hösten har de trendmässigt minskat. I mars i år minskade även hotell- och restaurangkonkurserna, jämfört med samma månad i fjol. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi & Näringsliv

Färre konkurser i mars

TT

Konkurserna fortsatte att minska i mars, enligt färsk statistik från UC. Det trots att pandemin och smittskyddsrestriktioner fortsatt pressar näringslivet.

För ett år sedan när pandemin var ny och skakade om världen, sköljde en konkursvåg över Sverige. I mars i fjol noterades den högsta konkurssiffran på tio år. Men trots fortsatta smittskyddsrestriktioner märks en återhämtning i ekonomin som speglar av sig i konkursstatistiken, enligt Richard Damberg, ekonom på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

– Det är med en viss förvåning. För ett år sedan såg alla framför sig enorma tapp i BNP och hög arbetslöshet, men det blev inte så illa. Det vände framåt sommaren och hösten. Sedan hösten har trenden varit en minskning, säger han.

Minskande trend

Under den senaste månaden minskade antalet konkurser med 22 procent jämfört med mars 2020. Och hittills i år har konkurserna i landet minskat med 17 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

Totalt gick 546 bolag i konkurs, enligt UC, vilken kan jämföras med 702 under samma månad 2020.

– Många drog åt bromsarna väldigt hårt i början och det var väl det som gjorde att många svaga bolag gick i konkurs.

Restaurangkonkurser minskar

Regeringens stödpaket är en del av förklaringen till utvecklingen, bedömer han.

Även inom branscher som drabbats särskilt hårt av pandemin märks en minskning. I detaljhandeln minskade antalet konkurser med 24 procent och hotell- och restaurangkonkurserna minskade med 32 procent, jämfört med mars förra året. Det är första gången sedan mars 2019 som det märks en minskning i antalet konkurser i den branschen.

– Jämför man första kvartalet i år med första kvartalet förra året är konkurserna (inom hotell och restaurang) på samma nivå, säger Richard Damberg.

(Helena Wande/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024