Inlägg som påstår att covid-19 härstammar från ett laboratorium kommer inte längre att bannlysas från Facebooks plattformar. Omsvängningen i policyn kommer sedan USA:s president Joe Biden bett underrättelsemyndigheter att utreda virusets ursprung.
"I ljuset av pågående utredningar om ursprunget till covid-19 och efter att ha konsulterat experter på hälsomyndigheter, kommer vi inte längre att ta bort påståenden från våra appar om att covid-19 har skapats av människor eller i ett laboratorium", lyder ett uttalande från Facebook.
Facebook kommer att följa pandemins utveckling i samarbete med medicinsk expertis och regelbundet uppdatera sina regler när nya fakta dyker upp, heter det vidare.
Utreder ursprunget
Det var i februari som sociala medier-jätten deklarerade att falska viruspåståenden och desinformation kring viruset kommer att stoppas, något som påverkat miljarder användare på Facebook, Instagram, Whatsapp och Messenger. Samtidigt hotades de som återkommande publicerade "desinformation" av avstängning, något som väckte ilska bland annat bland Donald Trumps anhängare.
USA:s president Joe Biden meddelade i onsdags att han har bett underrättelseväsendet "att samla och analysera information som kan föra oss närmare ett slutligt svar" om virusets ursprung. De ska återrapportera till honom om 90 dagar.
Svåra att bevisa
Det är två teorier som förekommit bland amerikanska underrättelsetjänster: en som antar att viruset härstammar från mänsklig kontakt med ett infekterat djur, och en enligt vilken det kan ha uppstått i ett laboratorium av misstag, enligt USA:s underrättelsegemenskap (ODNI).
Majoriteten av de 17 underrättelsetjänsterna lutar dock åt att det "inte finns tillräckligt med bevis för att värdera den ena teorin högre än den andra", konstaterar ODNI i ett uttalande.
Bevisningen är svag, anser även de tre underrättelsetjänster som tagit ställning för en av teorierna.
Kina förnekar labbteori
Kinas ambassad i Washington anklagar USA för att politisera frågan om virusets uppkomst efter att Biden meddelat att han tänker gå till botten med den.
"Vissa politiska krafter har varit fixerade vid politisk manipulation och inlett skuldbeläggandet", skriver den kinesiska ambassaden i ett uttalande.
Kina har flera gånger förnekat att viruset läckte ut från laboratorium och säger att västvärlden med sina anklagelser vill flytta fokus från sina egna misslyckanden med att begränsa smittspridningen.
Peking säger sig vara öppet för "en grundlig undersökning" av alla tidigt kända smittofall, men har samtidigt kraftigt begränsat möjligheterna att undersöka laboratoriet.
En gemensam studie från Kina och Världshälsoorganisationen (WHO), som publicerades i mars, slog fast att det var mycket osannolikt att coronaviruset läckte ut från ett laboratorium. Vissa menar dock att WHO-personalen inte fick arbeta fritt i Wuhan och rapporten har kritiserats för bristande transparens, saknad tillgång till originaluppgifter samt för att den inte gick till botten med laboratoriescenariot.
(TT-AFP-Reuters)
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.