Astra Zenecas vaccin kan ge andra typer av blodproppar
Vaccineringarna i Sverige fortsätter. På bilden får Leif Astering en vaccindos av läkaren Nigar Malati i ett av de 31 vaccinationsbås som har ställts upp när Kistamässan i Stockholm förvandlats till en massvaccinationscentral. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Det är inte bara i vener som blodproppar kan uppstå som en mycket ovanlig biverkning av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Vaccinet kan även orsaka blodproppar som sätter sig i hjärnans artärer och därmed strypa hjärnans blodtillförsel. I Storbritannien har tre unga vuxna drabbats, varav en har avlidit.

I sällsynta fall kan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 orsaka blodproppar i hjärnans eller bukens vener, det vill säga de blodkärl som för blodet från kroppen tillbaka till hjärtat. Propparna uppträder oftast i kombination med ett lågt antal blodplättar, vilket kan orsaka blödningar.

Tillståndet är ovanligt, men mycket allvarligt. I Sverige har 13–14 personer drabbats av denna biverkan, varav fyra har dött. Åtta av de drabbade har varit över 65 år.

– Vi utreder om det finns en dubbelregistrering av ett fall, därav att vi inte kan säga exakt hur många som har drabbats. I vissa av dödsfallen finns det en starkare misstanke om en koppling till vaccinet, medan den är svagare i andra, säger Veronica Arthurson, chef för enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till TT.

Men det är inte bara i venerna som blodpropparna kan uppkomma. I tidskriften Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, beskriver nu brittiska forskare tre fall där vaccinet orsakat blodproppar i hjärnans artärer i stället, det vill säga de blodkärl som ska förse hjärnan med syrerikt blod.

På så sätt, menar en av forskarna bakom fallstudien, professor David Werring vid Stroke Research Centre, drabbas patienterna av en ischemisk stroke, det vill säga en stroke i hjärnan orsakad av syrebrist.

Även i Sverige

"Unga patienter som drabbas av en ischemisk stroke efter att ha fått (Astra Zenecas) vaccin måste skyndsamt utredas med laboratorietester, inklusive mätning av antalet blodplättar", säger han i ett pressmeddelande.

Forskarna beskriver tre fall, varav två var kvinnor i trettioårsåldern, medan den tredje var en man i tidiga fyrtioårsåldern. En av kvinnorna dog, medan tillståndet för de övriga två beskrivs som stabilt.

Även i Sverige har så kallade arteriella blodproppar i samband med vaccinering med Astra Zenecas vaccin förekommit, berättar Veronica Arthurson.

– I vissa av de här 13 till 14 fallen har det varit den typen av blodproppar. Jag vet inte hur många, men det har förekommit fall av hjärtinfarkt.

Utöver dessa fall är de rapporterade biverkningarna mycket snarlika för de tre olika vacciner mot covid-19 som används i Sverige, där en övervägande majoritet handlar om förhållandevis milda sådana, som feber, huvudvärk, trötthet och frossa.

Inget som sticker ut

– Det finns också mer allvarliga biverkningar, men som finns beskrivna sedan tidigare, som överkänslighetsreaktioner och ansiktsförlamning, säger Veronica Arthurson.

Till de biverkningar som har lagts till efter godkännandet hör bland annat diarré (mycket vanlig biverkning) och kräkningar (vanlig) i Pfizer-Biontechs produktinformation.

Därutöver, säger hon, finns det hittills inget som "sticker ut" i de 38 000 rapporter om misstänkta biverkningar som Läkemedelsverket hittills har mottagit avseende covid-19-vaccinerna.

– Det finns inget som vi har studsat till på. Vi utreder hela tiden och (den europeiska läkemedelsmyndigheten) EMA signalspanar, men har hittills inte plockat upp något nytt där man konstaterat att det finns ett orsakssamband, säger Veronica Arthurson.

Fram till mitten av maj hade Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 givits till cirka 2,4 miljoner svenskar. 696 000 personer har fått Astra Zenecas vaccin, medan Modernas vaccin givits till 274 000 personer.

(Johan Nilsson/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.