Bara var sjätte företagsledare i Sverige är kvinna. Samtidigt råder stora geografiska skillnader.
Av 278 000 svenska företag har 45 000 en kvinna som högsta befattningshavare. Det visar en rapport från Företagarna som släpps i dag. Studien omfattar huvudsakligen småföretag där högsta befattningshavare i många fall är både ägare och vd.
– Den viktigaste slutsatsen är att det är så stor skillnad i andel kvinnor och män på ledande poster i de här företagen, säger René Bongard, statistiker på Företagarna.
"Komplex fråga"
Bryts siffrorna ned i undergrupper blir skillnaden ännu större i vissa av dem. Bland Sveriges drygt 31 000 företag som har mer än tio anställda leds endast 10 procent av en kvinna. Som jämförelse kan här också nämnas att av Sveriges samtliga 667 börsnoterade aktiebolag har 8 procent kvinnor som högsta befattningshavare. I företag med en till fyra anställda är motsvarande siffra 20 procent.
– Varför det ser ut så här kan vi inte svara på. Det är en väldigt komplex fråga, säger René Bongard.
I studien framkommer också att det finns stora skillnader mellan olika branscher. I sektorn "övriga konsumenttjänster", där företag som frisör- och skönhetssalonger, tvätterier och begravningsbyråer ingår, är 53 procent av de högsta befattningshavarna kvinnor. Det kan jämföras med byggbranschen där endast 5 procent av bolagen leds av en kvinna.
– Det beror nog delvis på att det är vanligare att kvinnor är verksamma i tjänstebranscher än i byggbranschen, säger Bongard.
– Vi ser att det här är något som börjar tidigt. Kvinnor väljer i mindre utsträckning teknik- och tillverkningsutbildningar, säger René Bongard.
Geografiska skillnade
Det finns dessutom en tydlig geografisk skillnad. I Vaxholm, som ligger i topp av Sveriges 290 kommuner, är 27 procent av företagsledarna kvinnor. De tre jumboplatserna belägras av Bjurholm i Ångermanland där 5,2 procent av företagen leds av en kvinna. Näst sist ligger småländska Aneby följt av Gullspång där motsvarande siffror är 5,9 respektive 6,9 procent.
– Det är en gigantisk skillnad mellan de kommuner som ligger i topp och de sämsta. En förklaring kan vara att Vaxholm har en stor turistnäring. Men det förklarar inte allt, det kan också ligga tradition och kultur bakom de stora skillnaderna, säger René Bongard.
Företagen som omfattas av rapporten är aktiebolag med en årlig omsättning på över 100 000 kronor och under en miljard kronor.
(TT)