Den extrema fattigdomen har minskat, tillgången till utbildning och hälsa är större och kvinnor har fått bättre möjligheter. Men miljontals människor lämnas utanför och får inte ta del av de positiva framstegen, enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP.
Den genomsnittliga mänskliga utvecklingen har förbättras avsevärt i alla delar av världen de senaste 25 åren - trots en befolkningsökning på två miljarder. Människor lever längre, färre är undernärda och fler barn går i skola. Men framstegen omfattar inte alla.
En av tre människor i världen fortsätter att leva i låga nivåer av mänsklig utveckling, enligt FN:s Human Development Index (HDI). Varje minut tvingas i genomsnitt 24 personer fly från sina hem. Luftföroreningar tar 18 000 liv varje dag. Och varannan sekund gifts en flicka bort innan det att hon har fyllt 18 år.
Ojämlikhet och fördomar
Rapporten konstaterar att en del grupper drabbas oproportionerligt hårt av utanförskapet när det gäller utveckling. Längst bak står bland annat etniska minoriteter, ursprungsbefolkningar, flyktingar och migranter. Deras möjlighet till mänsklig utveckling hindras av ojämlikhet, diskriminering, sociala normer, fördomar och intolerans.
Många kvinnor nekas fortfarande möjligheter och den egenmakt som krävs för att de ska kunna förverkliga sitt livs fulla potential. Kvinnor väntas leva längre än män i alla regioner, men de har samtidigt ett lägre förväntat HDI-värde än män. Mest skiljer det sig i Sydasien, 20 procent.
Årlig rapport
För att ge en bild av utvecklingen i världen som inte bara bygger på ekonomiska fakta, utan även omfattar saker som hälsovård och utbildningsnivå, kommer FN:s utvecklingsprogram UNDP varje år med sin "Human Development Report". I år presenteras den i Stockholm.
"Vi lägger för mycket fokus på det nationella genomsnittet, som ofta döljer enorma variationer i människors liv. För att förbättra situationen måste vi inte bara undersöka närmare vad som uppnåtts, utan också vem som har uteslutits och varför", säger rapportens huvudförfattare Selim Jahan.
(TT)