Den svenska som befaras ha kidnappats i Kongo-Kinshasa har fortfarande inte hittats.
– Vi använder alla tillgängliga medel, säger FN-styrkan Monuscos kommunikationschef Charles Bambara till TT om eftersökningarna.
Den försvunna svenskan, en amerikan och fyra kongoleser söktes under måndagen av kongolesiska säkerhetsstyrkor i samarbete med FN-styrkan Monusco med hjälp av helikoptrar, rapporterar Voice of America.
– Sökandet pågår fortfarande, de är fortfarande borta. Vi har fortfarande inte några bevis på att de kidnappats eller dödads. Vi söker i området och hoppas på att hitta dem levande, säger Charles Bambara.
Använder allting
Han säger att alla tillgängliga resurser inom Monusco har satts in i sökarbetet, men vill inte specificera mer än så.
– Vi använder allting, säger han.
Enligt utrikesdepartementet finns det inte något nytt att berätta om den försvunna svenskan. Hon och amerikanen är FN-anställda som ingår i en expertgrupp som utnämnts av FN:s generalsekreterare. De ska övervaka genomförandet av sanktioner med särskilt fokus på norra och södra Kivu- och Ituriprovinserna, och bland annat samla in och analysera information om vapenhandel och brott mot de mänskliga rättigheterna.
FN skriver i ett kort pressmeddelande att FN, tillsammans med Monusco, gör allt för att hitta de saknade.
Oroligt i området
Den befarade kidnappningen inträffade i söndags i närheten av byn Ngombe i Kasai-regionen i centrala Kongo-Kinshasa, enligt landets regering. Den svenska kvinnan ska ha färdats på en mopedtaxi som stoppades på en bro.
Tätt bevuxna Kasai ligger avlägset och har sedan i juli förra året varit platsen för sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och en lokal milis som kallas Kasai, enligt Reuters. Minst 400 personer har dödats och 200 000 tvingats på flykt sedan striderna intensifierades då en milisledare dödades av polis.
FN:s säkerhetsråd har fördömt det uppblossade våldet i regionen, där bland annat barnsoldater ska ha rekryterats och kongolesiska säkerhetsstyrkor ha dödat civila.
Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter under många år. UD avråder sedan 2006 från resor dit.
(TT)