FBI-chefen: En ny Kina-relaterad utredning startas var tionde timme
FBI-chefen Christopher Wray talar under en presskonferens i Washington D.C. den 14 juni 2018. Foto: Mark Wilson/Getty Images


Den federala polismyndigheten, FBI, i USA öppnar en ny Kina-relaterad utredning var tionde timme, säger FBI-chefen Christopher Wray.

I ett tal på tisdagen, för tankesmedjan Hudson Institute, varnade Wray att Pekings underrättelsetjänst och ekonomiska spionageoperationer är det ”största långsiktiga hotet” mot USA:s ekonomiska och nationella säkerhet.

– Vi har nått den punkten där FBI öppnar en ny Kina-relaterad underrättelseutredning var tionde timme, säger han.

”Illvilliga utländska påverkanskampanjer”

Han nämner att av nära 5 000 utredningar som har påbörjats är nästan hälften kopplade till Kina. Han understryker dock att hotet från Kina inte har att göra med det kinesiska folket eller kines-amerikaner. Istället säger han att det handlar om Kinas regim och det kinesiska kommunistpartiet.

Hans tal kommer efter att Trumpadministrationen på sistone har vidtagit en rad olika åtgärder mot den kinesiska regimen. Det handlar bland annat om Kinas mörkläggning av utbrottet av KKP-viruset, Hongkongs nya säkerhetslag som Kina nyligen införde och den säkerhetsrisk som kinesiska telekomföretag utgör.

Nyligen varnade Vita husets säkerhetsrådgivare, Robert O’Brien, att USA kommer att vidta åtgärder mot Pekings aktiviteter i Amerika.

De kommande veckorna kommer både utrikesminister Mike Pompeo och justitieminister William Barr att ta upp liknande frågor som rör Kinas utökande aggressiva beteende.

I sitt tal säger FBI-chefen att Kina-regimen stjäl teknologi och affärshemligheter i USA. Samtidigt menar han att det kinesiska kommunistpartiet deltar i ”illvilliga utländska påverkanskampanjer” för att försäkra sig om att Kina ska bli ”världens enda supermakt”.

Tillslag mot akademiker

Enligt Wray försöker Kina även påverka akademiker och journalister, samtidigt som kinesiska diplomater ”aggressivt manar om stöd för Kinas hantering av covid-19-krisen”, både på federal och regeringsnivå.

De senaste månaderna har federala myndigheter slagit till mot akademiker som anklagas för att ha dolt sina kopplingar till kinesiska, statligt uppbackade rekryteringsprogram, som exempelvis Thousand Talents Plan.

I juni åtalades Charles Leiber, chef för kemiavdelningen på Harvarduniversitetet. Han anklagas för att ha ljugit om finansiering som han har fått från Kina.  

I maj greps en kinesiskfödd tidigare anställd på Cleveland Clinic. Han anklagas för att ha lurat till sig flera miljoner dollar i anslag.

Säkerhetsrisk

Trumpadministrationen planerar nu att fastställa föreskrifter den här veckan som innebär att USA:s regering inte tillåts att köpa produkter eller tjänster från företag som använder produkter från fem kinesiska bolag, inklusive Huawei och ZTE. Detta då man anser att företagen utgör en säkerhetsrisk.

”Faran som vårt land står inför från utländska motparter såsom Kina, som försöker infiltrera våra system, är stor”, säger Vita husets tillförordnade budgetchef, Russ Vought, i ett meddelande till Reuters.

De tre andra kinesiska företagen som berörs är Dahua, Hyetera Communications och Hikvision, som tillverkar övervakningskameror.

Förra året utlyste USA:s president, Donald Trump, ett nationellt it-nödläge, vilket innebär att man stoppar användningen av informations- och kommunikationsteknik från utländska bolag som tros utgöra en risk för den nationella säkerheten.

Tidigare har rapporter visat att Huawei har kopplingar till den kinesiska militären, Folkets befrielsearmé och olika underrättelsetjänster. I april förra året skrev The Times att USA har styrkt att bolaget har tagit emot stöd från Kinas statliga säkerhetsapparat.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.