Venezuela håller andan efter attacken mot viktiga myndighetsbyggnader. Frågan är om fler inom polisen eller militären kommer att sälla sig till motståndet mot president Nicolás Maduro.
– Den närmaste tiden kan bli avgörande, säger en expert.
Helikopterattacken mot inrikesdepartementet och Högsta domstolen är den första i sitt slag under Nicolás Maduros styre - tidigare har polisen eller militären inte sviktat i sin lojalitet till regeringen.
– Om attacken faktiskt skulle innebära att en del av polisen och militären vänder sig mot regeringen på ett mer systematiskt sätt kan situationen spåra ur ordentligt, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.
Det var i tisdags kväll som helikoptern gick till attack i centrala Caracas. Enligt myndigheterna avlossades först 15 skott mot inrikesdepartementet och sedan släpptes fyra granater över Högsta domstolens byggnad. Ingen människa skadades.
Manar till protester
I en video som lagts upp på Instagram säger gärningsmannen Óscar Pérez att han ingår i en "koalition av militärer, poliser och civila" mot Venezuelas regering. Bakom honom står fyra maskerade män med automatvapen. Pérez kräver Maduros avgång och uppmanar människor att gå ut på gatorna och att samlas vid militärbaser för att tillsammans med de väpnade styrkorna "ta tillbaka" Venezuela.
– Det här var inte ett direkt försök till militärt övertagande, utan snarare en politisk pr-handling för att få uppmärksamhet som sedan eventuellt kan leda till något mer, säger Fredrik Uggla.
Domstolen är avskydd av Maduros motståndare för flera beslut som stärker presidentens makt och undergräver parlamentet, där oppositionen är i majoritet.
I tisdags, före attacken, skruvade Maduro upp tonläget ytterligare ett snäpp när han återigen varnade för risken för en USA-stödd militärkupp. Om regeringen störtas är man redo att slå tillbaka och genomföra det som inte kunnat göras via valurnorna, med vapen, sade han.
Spänt inför omröstning
I sociala medier har det spekulerats i om regeringen iscensatt attacken för att svärta ner oppositionen.
I sitt videomeddelande, och genom en banderoll på helikoptern, hänvisade gärningsmännen till artikel 350 i konstitutionen som ger befolkningen rätten att avsätta en regering som bryter mot demokratiska principer. Artikeln har den senaste tiden använts upprepade gånger i oppositionens retorik.
– Det vore ganska otroligt om en sådan hänvisning skulle göras i en attack iscensatt av regeringen, säger Uggla.
Landets ekonomiska och politiska kris har den senaste tiden eskalerat inför en tänkt omröstning den 30 juli, då en speciell grundlagsförsamling ska tillsättas. Församlingen ska vara överordnad andra organ och skriva om konstitutionen, har Maduro tänkt.
Men enligt kritiker är det snarare ännu ett försök av en desperat regim att kringgå demokratin inför 2018, då presidentval ska hållas.
(TT)