Experter uttrycker oro för att Twitter nu börjat lägga till en faktakontrollmärkning under vissa inlägg. Det här kan leda till att plattformen tar sig an uppgiften att avgöra vad som är sant och falskt, samt förlorar sin roll som ett offentligt rum, menar Andrew Selepak, professor i sociala medier vid University of Florida.
– Twitter talar faktiskt om för användare vem man kan och vem man inte kan lita på, och märker innehåll från vissa användare som opålitligt. Att bestämma vad som är sant och falskt … är vad en ansvarig utgivare gör – inte en social medieplattform, säger Selepak.
Selepak anser att Twitters kontrollmärkning är oroande eftersom den skickar människor till information som Twitter själv anser vara faktabaserad, exempelvis vissa medieorganisationer, såväl som inlägg från Twitteranvändare som inte är verifierat pålitliga källor.
Han menar vidare att användare själva bör avgöra vad de tror på. Om en plattform tar det beslutet åt dem så blir den plattformen ”mer som en utgivare än att ha rollen som ett offentligt rum.”
Trumps faktakontrollmärkta tweet
Oron har kommit upp efter att Twitter nyligen lade till en markering om faktakontroll under ett inlägg av USA:s president, Donald Trump den 26 maj.
I sin tweet uttryckte Trump sin inställning till poströstning, och sade att ett sådant tillvägagångssätt, om det är utbrett, kommer att leda till fusk och ett ”riggat val”.
Twitter lade senare till en varningstext under inlägget där det stod, ”Ta del av fakta om poströstning.” Märkningen länkar till en Twitter-artikel med rubriken, ”Trump gör ogrundade påståenden om att poströstning leder till röstfusk.”
I artikeln står bland annat: ”Dessa påståenden är ogrundade enligt CNN, Washington Post och andra. Experter säger att poströstningar mycket sällan är kopplade till röstfusk.”
Artikeln tar vidare upp tre punkter under rubriken: ”Vad du behöver veta.”
Trump svarade på märkningen i tweets, och sade att Twitter lägger sig i valet och att plattformen undertrycker yttrandefriheten.
”Rättvisa och enhetlighet”
I ett uttalande till media den 26 maj säger Twitter att Trumps inlägg om poströstning "innehåller potentiellt vilseledande information om omröstningsprocesser, och har fått en märkning för att ge ytterligare sammanhang."
Twitter konstaterar dock att inlägget inte bryter mot plattformens regler eftersom "det inte direkt avråder människor från att rösta."
Twitter pekade också på en ny policy som indikerar att de ”kan använda de här markeringarna och varningstexterna för att ge ytterligare förklaringar eller förtydliganden i situationer där riskerna för skada i samband med en tweet är mindre allvarliga men där människor fortfarande kan förvirras eller vilseledas av innehållet.”
Enligt Mark Grabowski, som är docent och specialiserad på it-lag och digital etik vid Adelphi University, har Twitter skapat problem för sig själva.
– Jag vill inte se vilseledande information på sociala medier, men … hur ska Twitter kunna säkerställa rättvisa och enhetlighet? säger Grabowski i ett e-postmeddelande till Epoch Times.
Grabowski påpekar att Twitters interna faktakontrollchef, Yoel Roth, som har titeln "Head of Site Integrity", har en historia av politiskt laddade inlägg, och frågar sig:
– Kommer den här nya policyn att gälla andra politiker? Vilka? Kommer alla tweets att bli faktakontrollerade på samma sätt, eller bara vissa? Vem ska avgöra sanningshalten i en tweet?
Twitter har ännu inte svarat på en förfrågan om en kommentar från Epoch Times.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.