loadingMykologen Michael Krikorev driver bland annat en svampguide på nätet. Arkivbild. Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Mykologen Michael Krikorev driver bland annat en svampguide på nätet. Arkivbild. Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Livsstil

Experten: Torkad svamp håller längst

Andreas Sjölin

Just nu är det svampsäsong i stora delar av Sverige. Svampexpertens tips till nybörjare är en sort som är godare än kantareller – och omöjlig att ta fel på. Med hög inflation och skenande elpriser skickar han också med ett tips på hur man kan förvara svampen resten av livet, utan att använda ström.

Michael Krikorev är mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet och driver en svampguide på internet. Han har plockat svamp i 30 år och jobbat med svamp i 20 av dem.

Det svampplockare bör ha med sig, säger han, är att det finns över 5 000 svampsorter i Sverige. Drygt 100 av dem är bra matsvampar. Plockar man ihop 50 svampsorter på chans under en promenad är alltså i snitt en av dem ätbar.

Råd till svampplockare

(TT)

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du känner igen som ätliga. Det finns flera källor till sådant, svampguiden.com och flertalet böcker.

Ett tips från Michael Krikorev till erfarna svampplockare är att lära sig två nya ätbara svampsorter per säsong.

Misstänker du svampförgiftning? Ring 112 om det är akut, annars 010-456 67 00.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet med flera

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMykologen Michael Krikorev driver bland annat en svampguide på nätet. Arkivbild. Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Mykologen Michael Krikorev driver bland annat en svampguide på nätet. Arkivbild. Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Livsstil

Experten: Torkad svamp håller längst

Andreas Sjölin

Just nu är det svampsäsong i stora delar av Sverige. Svampexpertens tips till nybörjare är en sort som är godare än kantareller – och omöjlig att ta fel på. Med hög inflation och skenande elpriser skickar han också med ett tips på hur man kan förvara svampen resten av livet, utan att använda ström.

Michael Krikorev är mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet och driver en svampguide på internet. Han har plockat svamp i 30 år och jobbat med svamp i 20 av dem.

Det svampplockare bör ha med sig, säger han, är att det finns över 5 000 svampsorter i Sverige. Drygt 100 av dem är bra matsvampar. Plockar man ihop 50 svampsorter på chans under en promenad är alltså i snitt en av dem ätbar.

Råd till svampplockare

(TT)

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du känner igen som ätliga. Det finns flera källor till sådant, svampguiden.com och flertalet böcker.

Ett tips från Michael Krikorev till erfarna svampplockare är att lära sig två nya ätbara svampsorter per säsong.

Misstänker du svampförgiftning? Ring 112 om det är akut, annars 010-456 67 00.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet med flera

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024