Expert: Brottslighet beror på politiska beslut

Kriminalitet: Säkerhetskonferens

Kriminolog Magnus Lindgren kritiserar tidigare politiker för att ha sagt att polisen skulle komma närmare folket samtidigt som man centraliserade myndigheten. Foto: Shutterstock


Magnus Lindgren, doktor i kriminologi, vill inte höra politikerna säga att det kommer att ta tid att få bukt med kriminaliteten.  – Jag ville höra dem säga att det inte får ta tid! säger han under konferensen Trygg och säker.

Magnus Lindgren var en del av en expertpanel som samtalade om vilka konkreta åtgärder som krävs för att stärka tryggheten och bekämpa brottsligheten. Panelsamtalet hölls i Folkets hus i Stockholm och arrangören, som hade samlat åhörare från hela det offentliga Sverige, ville ha svar på vad som kan göras åt den negativa spiralen med ökande grov kriminalitet, urholkad trygghet och lägre förtroende för samhället.

– Jag har jobbat med de här frågorna i trettio år. Jag kan konstatera att den utveckling vi har haft inte är alltigenom negativ. Det som inte står på kvällstidningarnas löpsedlar är att vi faktiskt har historiskt låga brottsnivåer på vissa brott som till exempel bostadsinbrotten, och att andra brott är oförändrade. Media fokuserar på den grova organiserade brottsligheten, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, doktor i kriminologi och tidigare polis.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!