Epidemin tar fart igen i Wuhan


När tjänstemän i Wuhan den 18 mars gick ut med att det inte fanns några nya smittade rapporterades nya fall online den 19 mars. Epoch Times intervju den 21 mars med Gao från distriktet Qiaokou i Wuhan visar att smittan med KKP-viruset, som orsakar covid-19, har kommit tillbaka.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi. 

Gao: Viruset har kommit tillbaka. Det har börjat igen. De rapporterade om det igår.

Tongji Medical College i Qiaokou har bekräftat över 100 smittofall. Det rapporterade de igår. Anledningen till att jag säger det är att det rapporterades. Om jag inte säger det så kommer fakta att döljas och ingenting kommer upp i ljuset.

Reporter: Har viruset kommit tillbaka, eller är det nytt?

Gao: Vem vet? Jag sitter i karantän hemma.

Det var ett fall i närheten av vårt område idag. En 62-årig kvinna sprang iväg och nu är hon försvunnen.

Reporter: Var är alla människor som släpptes ut från de provisoriska sjukhusen?

Gao: Först blev de isolerade och sedan gick de hem. Vi har inte sett några nyheter om det i chatrummet, om hur de mår och om deras säkerhet.

Reporter: Skrämmande. Är du orolig?

Gao: Absolut. Livet blir tuffare. Regeringen bryr sig inte, vi har inga pengar till hands, och när man går ut så måste man betala för att få ha roligt.

Reporter: Så situationen är oförändrad, eller hur?

Gao: Ja, den är likadan. Saker och ting är lite mer avslappnade i vårt område. Men vi är fortfarande mycket oroliga för andra. Regimen pratar om att försäkra sig om noll nya smittade. Inga nya smittade; det är deras mål.

Reporter: Men det finns nya smittofall.

Gao: Hur kan jag säga … viruset ”lyder” regimen. Om regimen säger att det inte är några nya fall, så kommer det att bli ”inga nya fall”. Viruset kommer inte att lyssna på kapitalisterna, utan på socialisterna, som partiet ser det.

Reporter: Det är skrämmande om det fortsätter så här.

Gao: Det är sant, men det finns inget annat sätt. Vi lever i rädsla, vi är rädda för att bli sjuka av någon som är smittad eller som är bärare.

Människor börjar nu använda sunt förnuft. Man samlas inte, har inga fester och strövar inte runt bland folk.

Kineserna själva tror inte på "inga nya smittade"

Sedan epidemins början har Epoch Times rapporterat om hur kinesiska kommunistpartiet har mörkat information och manipulerat statistik under epidemin i Kina, och hur de sedan har satt igång en propagandakampanj för att sprida bilden av sig själva som världens räddare i nöden.

En andra våg av smitta i Kina kan ha flera orsaker. Epoch Times grävande reporter Joshua Philipp, som har undersökt Kinas kommunistparti i över tio år, ger en större bild av situationen i Kina i sitt program Crossroads.

Han säger att risken för en andra smittovåg är stor, med tanke på att den första smittovågen faktiskt inte har lagt sig, att människor har beordrats att gå tillbaka till sina jobb, och att människor som fortfarande är sjuka får gå hem från överfulla sjukhus och de temporära sjukhus som rivits. Att det nu öppnats upp för att resa igen gör också att smittade människor som inte visar symptom kan sprida smittan vidare ytterligare.

En hälsokod i kinesernas mobiltelefoner ska visa personens hälsostatus och fungerar som en biljett in i till exempel affären, men också för att resa. Visar hälsokoden grönt är man tillåten att resa, såvida man inte kommer från Wuhan, säger Philipp.

Men trots att människor från övriga provinsen, Hubei, får lov att resa om deras hälsokod visar grönt så hindras de nu av tjänstemän och sätts i karantän. Detta visar att de kinesiska invånarna själva inte tror på Pekings bild av att inga fler nu blir smittade i Kina. Philipp berättar att dessa tjänstemän i och med detta agerar på eget initiativ, vilket inte brukar hända i Kina.

Ett annat tecken på att kineserna själva inte vågar återgå till det normala är att biografer som nyligen öppnade igen har stängt redan efter en vecka.

En person uppgav till Radio Free Asia att krematorier i Wuhan tog hand om 28 000 kroppar under epidemins värsta månad, enligt Chinascope.

Detta visar hur långt ifrån verkligheten Kinas officiella dödstal är, vilket den 2 april ligger på 3318.

Det finns fler tecken på att smittan i Wuhan inte har avtagit, utan snarare ökar. Invånare i Wuhan berättar nu om en ökning av mängden urnor som skickas till stadens åtta krematorier, enligt Business Insider.

Epoch Times ringde i februari till krematorier i Wuhan och fick då veta att de arbetar dygnet runt, alla dagar i veckan. Enligt Radio Free Asia gör de fortfarande det.

Följder för KKP

Philipp tror att det här kan bli slutet för kinesiska kommunistpartiet och säger att epidemin kom vid en dålig tidpunkt för KKP. Protesterna i Hongkong hade nått en höjdpunkt, där invånarna stod upp mot ett ökat inflytande från Peking. Protesterna startade med anledning av en utlämningslag som Kina ville driva igenom i Hongkong, trots att Hongkongs juridiska system ska stå fritt från Kina. Sedan gick protesterna över till protester mot själva KKP. Han säger att partiet var rädda att protesterna skulle sprida sig in i och vidare i Kina.

I januari hölls val i Taiwan och den sittande presidenten Tsai Ing-Wen vann en jordskredsseger, vilket stack i ögonen på Peking. Dessutom bidrog handelskriget med USA till det dåliga läget, då detta drabbade de kinesiska fabrikerna och ekonomin.

Philipp beskriver dagens situation där KKP nu står inför en ekonomi som håller på att rasa samman, en mängd upprörda medborgare och människor som har förlorat delar av sin familj, människor som har isolerats, förföljts och tystats av sin egen regering. Folket tror inte längre på KKP och litar inte på deras siffror.

– Jag tror inte att de kommer att klara det efter det här.

Han tror dock att det skulle vara det bästa för det kinesiska folket om partiet försvann. Vad de sedan behöver är att se till det som gått förlorat – den traditionella kinesiska kulturen – och lära sig därifrån. Philipp menar att det kinesiska folket arbetar hårt, studerar hårt och är i grunden goda.

– Utan det kinesiska kommunistpartiet skulle Kina vara en välsignelse för världen.

För mer information om det nuvarande läget inom KKP, se slutet av Joshua Philipps program.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.