Enorma skyfall väntas när Florence drar in


Orkandygnet är här för miljontals invånare på USA:s östkust. Över en meter regn, mer än en normal svensk årsnederbörd, befaras vid North Carolinas kust.

 

Orkanen Florence har försvagats något, till en tvåa på den femgradiga orkanskalan. Men det innebär fortfarande väderkrafter som är ovanliga i så tätbefolkade trakter som delstaterna Virginia, North Carolina, South Carolina och Georgia.

Regn och blåst från Florence ytterkanter hade på torsdagsmorgonen lokal tid börjat närma sig North Carolinas kust, där det enligt orkancentret NHC blir allra blötast. Den maximala vindhastigheten uppmättes till drygt 49 meter per sekund. Orkanen tros inte förlora i styrka innan den slår till mot kusten tidigt på fredagen, men medan den fortsätter in över landet kan den försvagas.

På väg bort

Över en miljon människor omfattas av evakueringar. Och totalt bor ungefär tio miljoner amerikaner i områden som berörs av vädervarningar under Florence.

Fyraåriga Chloe Heeden hjälper till med sandsäckarna i Virginia Beach, Virginia. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Vägarna har korkat igen på sina håll när människor flyr kustregionerna till säkrare platser. I en husvagn utanför staden Wilmington i North Carolina bor Alondra Espinoza, som förbereder sig på att lämna området med sina två små barn.

– Jag vill bara få dem så långt härifrån som möjligt, säger hon till Reuters.

Varning från rymden

Inte ens Vita huset i Washington är utom fara. Det har regnat mycket även i allmänhet på sistone, så Potomac-floden som rinner genom USA:s huvudstad – en stad byggd på ett gammalt träsk – är redan på gränsen till att svämma över. Vattenmassor kan då välla fram förbi Washington-monumentet och upp genom ett parkområde till Vita huset.

Orkanen Florence fotograferad från ISS. Foto: NASA/TT

Ovädrets omfång förbluffar även rymdfarare.

"Se upp, Amerika!" twittrar tysken Alexander Gerst från Internationella rymdstationen (ISS). "Florence är så enorm att vi bara kan fånga henne med en supervidvinkellins från rymdstationen, 400 kilometer ovanför ögat. Var beredda på östkusten, det är en riktig mardröm som kommer mot er".

(Henrik Samuelsson/TT)
(Sofia Tanaka/TT)

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

 

Fakta

Att mäta oväder

Det kanske enklaste sättet att mäta oväder är att ge varje vindhastighetsintervall ett namn. För att det ska handla om en storm måste vinden uppgå till cirka 24,5 meter i sekunden (88 kilometer i timmen). Allt över 32,7 meter per sekund är orkan.

Riktigt kraftiga oväder kan dock ha så extrema vindar att beskrivningen orkan – eller tyfon eller cyklon som de också kallas på olika håll – inte riktigt räcker till. Då används ofta Saffir-Simpson-skalan (SSHS). Denna går från kategori 1 till 5, där en etta har vindar på 33–42 meter per sekund och en femma över 70 meter per sekund.