En skadad vid explosioner i bostadshus
Två explosioner skedde vid flerfamiljshus i Husby natten till tisdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Två explosioner inträffade under natten med bara några minuters mellanrum i bostadshus i nordvästra Stockholm.

Platserna ligger knappt 500 meter från varandra. Polisen utreder nu om det finns något samband med sprängningen på Östermalm för en vecka sedan.

Ett flerfamiljshus i Husby och ett i Kista har fått omfattande skador efter två explosioner vid 02.30-tiden.

En person har förts till sjukhus med lindriga skador och ett 50-tal personer har evakuerats vid den ena adressen medan skadornas omfattning kontrolleras.

– Det var för mycket skador och för mycket bråte. Det var lösa elledningar och skador på fastigheten så man gjorde den bedömningen, säger Fredrik Dackland, ledningsoperatör vid Räddningsregion Mitt, tidigare Storstockholms brandförsvar.

Uppemot 50 personer evakuerades från sina hem. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Flera meter"

De evakuerade flyttades tillfälligt till en tvättstuga, säger en av de drabbade till TT. Han bor på fjärde våningen i flerfamiljshuset.

– Min dörr bara flög in flera meter. Den var helt krossad, säger han.

På den andra adressen fattades inget beslut om evakuering. Enligt TT:s fotograf ser det ut att ha smällt på fjärde våningen i de båda fastigheterna.

– Balkongen är helt urblåst och det ser ut som att det har exploderat på loftgången på fjärde våningen. Det är massor med glas överallt och flera rutor har blåst ut på innergården, säger Fredrik Sandberg.

Kort intervall

Polisen har spärrat av för att tekniker ska kunna arbeta och undersöka den misstänkta brottsplatsen. Polisen undersöker om det finns kameror i närheten som kan visa händelseförloppet och pratar med vittnen. Nationella bombskyddet har också arbetat på platsen.

Polisen misstänker att explosionerna hänger ihop.

– Det är så kort intervall mellan dem så vi utreder det här som ett ärende och så får vi se om vi ändrar oss under utredningen, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

En förundersökning angående allmänfarlig ödeläggelse i två fall är inledd. Polisen utreder samtidigt om det finns någon koppling till den kraftiga sprängningen på Östermalm för lite drygt en vecka sedan.

– Det vi kan säga är att vi tittar på kopplingar till pågående förundersökningar gällande andra sprängningar, och då är Östermalm en av dem. Men vi kan inte bekräfta något samband i nuläget, säger Anna Westberg, också hon presstalesperson på Stockholmspolisen.

(Petra Weiss/TT)
(Anna Hansson/TT)