loadingDavid Stenholtz är ordförande i föreningen Läkare för framtiden. Han håller nu föreläsningar utifrån sin nya bok Kostens kraft. Foto: Fotomontage/bokomslag/talarforum
David Stenholtz är ordförande i föreningen Läkare för framtiden. Han håller nu föreläsningar utifrån sin nya bok Kostens kraft. Foto: Fotomontage/bokomslag/talarforum
Kultur

En kamp för växtbaserad kost

Anton Nilsson

Hur ska vi äta för att må bra och leva länge? Här kan åsikterna gå isär. Med boken Kostens kraft vill David Stenholtz slå ett slag för en växtbaserad kost.

David Stenholtz är överläkare i onkologi och ordförande i den ideella föreningen Läkare för framtiden. Föreningen arbetar med att upplysa om fördelarna med en kost som huvudsakligen baseras på växter.

I höst lanseras Stenholtz bok Kostens kraft, men redan nu har han påbörjat en turné med föreläsningar där boken säljs innan den kommer ut i vanlig bokhandel.

Det blir snabbt tydligt att Stenholtz är läkare och en stor del av hans föreläsning handlar om undersökningar av vilka livsmedel som långsiktigt kan ge goda hälsoeffekter. Han vurmar tydligt för hur kosten påverkar hälsan och berättar att en långsiktigt bra diet till och med kan förlänga livet.

Endast tre procent av Sveriges befolkning följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Faktum är att vi svenskar är ganska dåliga på bra mathållning. Stenholtz berättar att endast tre procent av Sveriges befolkning följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Vidare menar han att det råder en konsensus bland kostexperter om att det är de hela vegetabiliska livsmedlen som bäst främjar hälsan. Men detta är inte samma sak som en vegansk eller vegetarisk kost.

– Att bara äta 100 procent hela vegetabilier resten av livet, det kan man göra men det är inte så lätt. Jag brukar säga att inte ens jag når så långt. Jag tar ett glas vin någon gång i veckan och här hemma har vi taco-kväll någon gång varannan vecka och då blir det processad mat. Jag tänker att man får vara lika överseende när det gäller animaliska livsmedel. Äter man fisk någon gång i veckan eller kyckling någon gång i veckan så tycker jag att man ändå kan stoltsera med att man äter en växtbaserad kost, säger Stenholtz.

Stenholtz visar på forskning som hävdar att vi kan förebygga flera sjukdomar genom att förändra vår kosthållning. Han berättar om kostens påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar och förklarar att en växtbaserad kost inte bara motverkar uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar – det finns exempel på fall där patienter med förträngda blodkärl gått från en kost med mycket animalier till en växtbaserad där man har sett att kärlen återhämtat och normaliserat sig.

En annan studie som Stenholtz visar behandlar hur mycket längre man kan förvänta sig att leva om man ändrar sin kosthållning. En helt växtbaserad kost gav störst effekt, men effekten verkar även stor bara av att ingå bland de tre procenten som faktiskt följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

– De gjorde även beräkningar på vad som händer om man gör en lite mer måttlig ändring i kosten. Ungefär som Livsmedelsverkets rekommendationer eller lite bättre och då är det sju års förlängning av livet för män och sex år för kvinnor, sade Stenholtz i sin föreläsning.

Stenholtz tar även upp den ekologiska maten. Här menar han dock att det inte finns tillräckligt med forskningsunderlag för att påvisa hälsovinster när det gäller att äta ekologiskt, och att det är mycket viktigare att få i sig frukt och andra typer av vegetabiliska livsmedel än att välja ekologiskt.

– Högst sannolikt, om man äter ett icke ekologiskt äpple så är den cancerhämmande effekten av själva äpplet sannolikt hundra eller tusen gånger större än en eventuellt liten cancerhöjande effekt av bekämpningsmedelsrester, säger Stenholtz.

Kontakta jorunalisten: [email protected]

Läkare för framtiden

Är en förening som bildats av läkare. Föreningen vill föra samman vårdpersonal som är intresserade av kostfrågor men består av medlemmar från alla olika yrkeskategorier.

Stödjer de globala kostråden och verkar för att människor av hälsoskäl behöver äta mer hela vegetabilier. Alltså mer frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, bär, nötter och frön.

Föreningen vill informera om den positiva hälsoeffekt som kan uppnås om man lägger om sin kost så att den baseras på dessa livsmedel.

Källa: Läkare för framtiden

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDavid Stenholtz är ordförande i föreningen Läkare för framtiden. Han håller nu föreläsningar utifrån sin nya bok Kostens kraft. Foto: Fotomontage/bokomslag/talarforum
David Stenholtz är ordförande i föreningen Läkare för framtiden. Han håller nu föreläsningar utifrån sin nya bok Kostens kraft. Foto: Fotomontage/bokomslag/talarforum
Kultur

En kamp för växtbaserad kost

Anton Nilsson

Hur ska vi äta för att må bra och leva länge? Här kan åsikterna gå isär. Med boken Kostens kraft vill David Stenholtz slå ett slag för en växtbaserad kost.

David Stenholtz är överläkare i onkologi och ordförande i den ideella föreningen Läkare för framtiden. Föreningen arbetar med att upplysa om fördelarna med en kost som huvudsakligen baseras på växter.

I höst lanseras Stenholtz bok Kostens kraft, men redan nu har han påbörjat en turné med föreläsningar där boken säljs innan den kommer ut i vanlig bokhandel.

Det blir snabbt tydligt att Stenholtz är läkare och en stor del av hans föreläsning handlar om undersökningar av vilka livsmedel som långsiktigt kan ge goda hälsoeffekter. Han vurmar tydligt för hur kosten påverkar hälsan och berättar att en långsiktigt bra diet till och med kan förlänga livet.

Endast tre procent av Sveriges befolkning följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Faktum är att vi svenskar är ganska dåliga på bra mathållning. Stenholtz berättar att endast tre procent av Sveriges befolkning följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Vidare menar han att det råder en konsensus bland kostexperter om att det är de hela vegetabiliska livsmedlen som bäst främjar hälsan. Men detta är inte samma sak som en vegansk eller vegetarisk kost.

– Att bara äta 100 procent hela vegetabilier resten av livet, det kan man göra men det är inte så lätt. Jag brukar säga att inte ens jag når så långt. Jag tar ett glas vin någon gång i veckan och här hemma har vi taco-kväll någon gång varannan vecka och då blir det processad mat. Jag tänker att man får vara lika överseende när det gäller animaliska livsmedel. Äter man fisk någon gång i veckan eller kyckling någon gång i veckan så tycker jag att man ändå kan stoltsera med att man äter en växtbaserad kost, säger Stenholtz.

Stenholtz visar på forskning som hävdar att vi kan förebygga flera sjukdomar genom att förändra vår kosthållning. Han berättar om kostens påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar och förklarar att en växtbaserad kost inte bara motverkar uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar – det finns exempel på fall där patienter med förträngda blodkärl gått från en kost med mycket animalier till en växtbaserad där man har sett att kärlen återhämtat och normaliserat sig.

En annan studie som Stenholtz visar behandlar hur mycket längre man kan förvänta sig att leva om man ändrar sin kosthållning. En helt växtbaserad kost gav störst effekt, men effekten verkar även stor bara av att ingå bland de tre procenten som faktiskt följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

– De gjorde även beräkningar på vad som händer om man gör en lite mer måttlig ändring i kosten. Ungefär som Livsmedelsverkets rekommendationer eller lite bättre och då är det sju års förlängning av livet för män och sex år för kvinnor, sade Stenholtz i sin föreläsning.

Stenholtz tar även upp den ekologiska maten. Här menar han dock att det inte finns tillräckligt med forskningsunderlag för att påvisa hälsovinster när det gäller att äta ekologiskt, och att det är mycket viktigare att få i sig frukt och andra typer av vegetabiliska livsmedel än att välja ekologiskt.

– Högst sannolikt, om man äter ett icke ekologiskt äpple så är den cancerhämmande effekten av själva äpplet sannolikt hundra eller tusen gånger större än en eventuellt liten cancerhöjande effekt av bekämpningsmedelsrester, säger Stenholtz.

Kontakta jorunalisten: [email protected]

Läkare för framtiden

Är en förening som bildats av läkare. Föreningen vill föra samman vårdpersonal som är intresserade av kostfrågor men består av medlemmar från alla olika yrkeskategorier.

Stödjer de globala kostråden och verkar för att människor av hälsoskäl behöver äta mer hela vegetabilier. Alltså mer frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, bär, nötter och frön.

Föreningen vill informera om den positiva hälsoeffekt som kan uppnås om man lägger om sin kost så att den baseras på dessa livsmedel.

Källa: Läkare för framtiden

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024