Får du i dig tillräckligt med elektrolyter? Hur fyller du på med elektrolyter? Vilket är bästa sättet att få i sig elektrolyter? Många talar om dessa ”elektrolyter”, men vet vi egentligen vad det är och varför så många talar om dem? Det här är ämnen med elektrisk laddning och de kräver en kritisk balans.
Jag gjorde ett test och frågade en handfull människor om de kunde namnge de sex olika elektrolyterna och vad var och en av dem har för funktion. Ingen kunde namnge alla, men en person kunde säga fem av dem. Alla trodde att man kan få dem från vissa elektrolytdrycker och att det inte är bra att låta nivån sjunka för lågt. Det är en bra början. Nu ska vi gå betydligt djupare.
Vad är elektrolyter?
Elektrolyter är elektriskt laddade mineraler och ämnen som finns i blod, vävnader, urin och andra kroppsvätskor. Det finns sex elektrolyter: kalcium, klorid, magnesium, fosfat, kalium och natrium.
Koncentrationen av de olika elektrolyterna varierar när mängden vatten i kroppen ändras. Det ideala är att mängden vatten man dricker är densamma som den mängd man gör av med. Den här balansen kan störas genom att man till exempel svettas mycket utan att dricka tillräckligt med vatten. Andra saker som kan få vattenbalansen att förändras är medicinering (till exempel steroider, laxermedel, vätskedrivande), kräkning, dålig absorption på grund av problem med matsmältningen eller tarmarna, kemoterapibehandling, kroniska andningsproblem, förhöjt pH i blodet, och problem med lever och njurar.

Fermenterade mejeriprodukter, som till exempel yoghurt, innehåller rikligt med elektrolyter.
Varför är elektrolyter viktigt?
Elektrolyter är viktigt eftersom de är delar av flera livsviktiga processer i kroppen, som till exempel att:
- Reglera vätskenivåer i blodplasman och kroppen
- Transportera näringsämnen in i cellerna
- Transportera ut restprodukter ur cellerna
- Hålla kroppens syra-bas-nivå (pH) inom det normala området (7.35-7.45)
- Få musklerna att dra ihop sig, även hjärtat
- Skicka nervsignaler från muskler, hjärta och nervceller till andra celler
- Hjälpa blodet att koagulera
- Hjälpa till att bilda ny vävnad
Det här är skälet till att människor är så måna om att få i sig tillräckligt med elektrolyter.
Symptom på för lite elektrolyter
Symptomen för låga koncentrationer av elektrolyter beror på vilket mineral som det finns för lite av.
Kalcium: För lite kalcium behöver inte ge symptom, men om det är kroniskt lågt så kan man se förändringar i hår, hud och naglar. Man kan också få svampinfektioner, kramp i ben och rygg, och muskelirritation.
Klorid: Mycket kräkningar eller om man tar loop-diuretika kan resultera i låg kloridhalt.
Magnesium: För lite magnesium kan påverka hjärtrytmen och ge muskelkramper eller spasmer.
Fosfor/fosfat: Låg fosfatnivå kan ge problem med andning och hjärta, muskelsvaghet, anfall och koma. Kroppen kan få en låg fosfatnivå av dåligt näringsintag, vissa urindrivande medel, och alkoholism.
Kalium: För lite kalium kan ge problem med hjärtrytmen och hur kroppen lagrar glukogen (en energikälla för musklerna). En mycket låg kaliumkoncentration kan ge kramper, spasmer, muskelsvaghet och andningsproblem.
Natrium: För lite natrium gör att vatten släpps in i cellerna. Vanligtvis märker man det genom att man blir törstig, men det kan också ge förvirring, huvudvärk, tröghet och personlighetsförändringar.

Foto: Jacqueline Macou
Var hittar man elektrolyter?
Man kan få i sig elektrolyter via mat, dryck och tillskott. Ett alternativ är vatten med elektrolyter och en av de bästa dryckerna för att fylla på med elektrolyter är kokosvatten, som innehåller fem av sex mineraler (alla utom klorid).
Väljer du en dryck som marknadsförs som en elektrolytdryck eller sportdryck så läs noga igenom innehållsförteckningen. Många av de populära produkterna innehåller mycket socker och artificiella färg- och smakämnen.
Livsmedel som innehåller mycket elektrolyter är till exempel avokado, banan, paprika, morot, selleri, citrusfrukt, fermenterade mejeriprodukter som yoghurt och kefir, kiwi, ananas och vattenmelon. Låt dem finnas med i kosten i så stor utsträckning som möjligt.
Man kan också få i sig elektrolyter genom att ta tillskott. Varför inte blanda det i en god efterrätt? Här är recept på en god körsbärs- och limedryck, eller isglass om man så vill.

Foto: Jill Wellington
Körsbärs- och limedryck
Det här behövs
2 ½ dl vatten
¾ dl färskpressad limejuice
2 msk honung
4 ½ dl körsbär, urkärnade
Magnesiumtillskott, mängd enligt förpackning. Daglig dos bör ej överskridas.
Gör så här
Mixa ingredienserna tills körsbären är pulveriserade. Häll upp i glas eller frys in i glassformar och låt stå i minst sex timmar.
Slutsats
Nu har du fått ett grepp om vad elektrolyter är, hur viktigt det är för hälsan och hur man får i sig det.
Lisa Roth Collins är registrerad holistisk näringsfysiolog och marknadschef för NaturallySavvy.com som först publicerade artikeln.