Ekologiska äpplen är bättre för tarmfloran än icke-ekologiska.
Ny studie har funnit att äpplen odlade med bekämpningsmedel har helt andra bakterier än ekologiska äpplen
Forskning visar att äpplen som odlas ekologiskt innehåller ett mer balanserat och varierat bakteriesamhälle än icke-ekologiskt odlade äpplen, vilket kan innebära stora skillnader för vår hälsa.


De flesta av oss har hört det välkända ordspråket ”Ett äpple om dagen håller ordning på magen”, och det ligger faktiskt en hel del sanning i det. Men även om i stort sett alla äpplen är fyllda med näringsämnen, så visar ny forskning att alla äpplen inte alls är lika nyttiga.

Forskning publicerad i Frontiers in Microbiology fann att skillnaden på ekologiska och icke-ekologiskt odlade butiksäpplen är större än man kanske tror. Det finns en tydlig skillnad i både storlek och smak, men de innehåller också väldigt olika bakteriesamhällen – något som kan påverka vår hälsa betydligt.

De ekologiska äpplena hade ett betydligt mer distinkt och varierat bakteriesamhälle än de icke-ekologiskt odlade äpplena.

Våra matval spelar en stor roll i bildandet av vår viktiga tarmflora. En varierad tarmflora innehåller många ”goda” bakterier som är bra för matsmältningen, kan förbättra näringsupptaget, begränsa inflammationer, och stödja hälsan på en mängd olika sätt.

Å andra sidan finns homogena bakteriesamhällen med ”dåliga” bakterier ofta hos människor som äter mycket processad mat, vilket kan öka mottagligheten för olika sjukdomar. Frukt och grönsaker – särskilt när de äts råa – är kända för att främja tillväxten och mångfalden av goda tarmbakterier.

De goda bakterierna finns i alla delar av äpplet – i skalet, fruktköttet och kärnorna.

Forskningen visade att både ekologiska och icke-ekologiskt odlade butiksäpplen, på en vikt av 240 gram, innehöll omkring 100 miljoner bakterier. Dessa bakterier finns överallt – i skalet, fruktköttet och i kärnorna. Skillnaden forskarna upptäckte, som också var stor, var typen av organismer som fanns i de olika äpplena.

De ekologiska äpplena hade ett betydligt mer distinkt och varierat bakteriesamhälle än de icke-ekologiskt odlade äpplena. Forskarna uppger att skadliga bakterier hittades i de icke-ekologiska äpplena, medan det däremot inte fanns några av dessa i de olika varianterna av ekologiska äpplen. Dessutom hade de ekologiska äpplena ett högt innehåll av nyttiga probiotiska mikroorganismer, vilka inte fanns i de icke-ekologiska äpplena.

Forskarna säger att de hälsosamma bakterierna finns i alla delar av äpplet, men att den allra högsta andelen fanns i kärnorna.

I det stora hela är det här viktiga upptäckter. Det ger också en möjlighet att vidare undersöka om andra frukter och grönsaker som vi ofta äter visar på liknande olikheter beroende på odlingssätt.

Även om näringsvärdet fortfarande verkar vara samma vad gäller vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter, så kan bakteriesammansättningen vara en viktig aspekt när det gäller skillnaden i hälsofördelar hos icke-ekologiskt och ekologiskt odlade äpplen. 

Devon Andre har en kandidatexamen i rättsvetenskap från University of Windsor i Kanada och en juristexamen från University of Pittsburgh i USA. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss