Fortfarande har många skogsbestånd inte återhämtat sig efter den svåra torkan under sommaren 2018. Det visar en rapport från Skogsstyrelsen.
Många träd är nedsatta och samtidigt ökar risken för andra typer av skador som exempelvis angrepp från granbarkborre.
– Över hela landet såg vi under förra året fortsatta följder av torkan 2018 med nedsatta träd som drabbats av sekundära angrepp eller som dukat under helt, säger Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare för Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
– Det här kommer vi tyvärr att få leva med även 2020 med ökad risk för angrepp av insekter och svampskador.
I södra Sverige finns det träd som har dött på grund av den vattenbrist som rådde för två år sedan. Det har framför allt var besvärligt för träd som växer på grunda jordar. Andelen döda träd är högre än vad det brukar vara.
I mellersta delarna av Sverige har Skogsstyrelsens skadesamordnare också sett sekundära angrepp på torkstressade träd. I många fall har träden dött. Det rör sig bland annat om svampskador och insektsangrepp.
Samtidigt har stormen Alfridas framfart i vintras orsakat stora skador på träden i länen i Stockholm och Uppsala. Det innebär att granbarkborren har fått tillfälle att föröka sig i de träd som drogs ner i stormen.
Enligt rapporten finns det inte mycket som säger att skadorna under året kommer att upphöra. Man hoppas dock på en kall och regnig period vilket innebär att träden återhämtar sig bättre.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.