Efter skottdådet – politiska reaktioner
Inrikesminister Mikael Damberg. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT


Två skottskadade små barn i Huddinge söder om Stockholm upprör känslor. Hänsynslöst våld, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S). Moderaterna tycker att en ny gräns har passerats och kräver hårdare straff.

"Att våldet sker i en miljö där oskyldiga barn vistas visar på en total likgiltighet och hänsynslöshet", säger inrikesminister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till TT.

Tankarna går till de skottskadade barnens familjer, enligt inrikesministern.

"Jag vill uttrycka min bestörtning och ilska över det våld som drabbat två barn i Flemingsberg", skriver Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till TT.

"Svårt att sätta ord på"

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell beklagar också det inträffade och tycker att en gräns har passerats.

– Det här är fruktansvärt. Det är nästan svårt att sätta ord på, för det här sticker verkligen ut, säger han till TT.

Omständigheterna kring händelsen, där ett barn i förskoleåldern och ett i lågstadieåldern skottskadades i lördags kväll, är ännu oklara. Ett antal personer är anhållna misstänkta för bland annat grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott.

Forsell tycker att det som hänt är ett resultat av ett rättspolitiskt och ett migrationspolitiskt misslyckande. Han vill se flera åtgärder. Bland annat borde Sverige göra som i Danmark och fördubbla straffet om en förövare som döms har begått brottet i en gängrelaterad kontext.

Forsell vill även ge polis och åklagare bättre verktyg för en effektiv brottsbekämpning.

– Det som har saknats i debatten de senaste åren är samhällets rätt att kunna skydda sig mot väldigt farliga personer, säger han.

"Vår trygghet hotas"

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är i ett inlägg på Facebook inne på samma spår som Forssell. Hon vill se fler poliser, avskaffad straffrabatt och bättre verktyg till polisen. Hon efterlyser även möjlighet att frysa kriminellas tillgångar och sätta in förebyggande insatser för att stoppa rekryteringen av unga.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch uppmärksammar också händelsen.

"Den här ondskan skyr inga medel för att krossa nya gränser. Allas vår trygghet hotas", skriver hon i ett inlägg på Twitter.

"Bottenlöst sorgligt att Sverige har hamnat här men vi måste erkänna hur verkligheten ser ut", tillägger hon.

"Vidrig hänsynslöshet"

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver att hon är bestört och förbannad över det inträffade.

"Att våldet tränger sig in i miljöer där små barn vistas är allvarligt och helt oacceptabelt. Våldet, vapnen och gängen har ingen plats i vårt samhälle!", skriver hon.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar uttrycker sina sympatier med de drabbade.

"Två små barn som var ute och lekte träffades av skotten. Det visar på en vidrig hänsynslöshet som sätter skräck i familjer. Mina tankar är med barnen och deras nära och kära", skriver hon i ett Twitterinlägg.

Stora resurser

Även Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kommenterar händelsen.

"Oskyldiga drabbas på ett fruktansvärt sätt. Denna gång har vi skäl att vara tacksamma för att inget av barnen dog, gudskelov. Men att små barn träffas av gängens kulor är så allvarligt och så sorgligt", skriver han på Twitter.

Inrikesminister Damberg säger i sin skriftliga kommentar att Polismyndigheten har ett väl inarbetat arbetssätt vid sådana här händelser och att ett stort antal resurser är på plats.

"Nu är det viktigt att den eller de som är ansvariga för detta meningslösa våld lagförs. Barn ska alltid kunna känna sig trygga i vårt samhälle.”

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!