Dr. Sanna Ehdin: Högfruktossirap – den nya sockerdöden
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Allt som är sött är inte socker. Industrin har tagit fram en rad nya varianter, varav högfruktossirap (hfs) är en av de värsta – den finns dold i maten och är ännu mer skadlig och fettbildande än det rena sockret! Dessutom är den mycket beroendeframkallande.

Visste du att högfruktossirap (inklusive koncentrerad fruktjuice) kan ge fettlever och leder till samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker något? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sen inte repareras vilket levern annars gör (självläker). Det blir kroniska skador på levern, och det kan ske och fortgå i det tysta – utan påtagliga yttre symtom under längre tid.

Fruktos ger fetma genom att lura din metabolism och störa den normala aptipkontrollen, det vill säga ökar suget.

Högfruktossirap (hfs) har flera namn i syfte att förvilla konsumenten. Men de består av cirka 55 procent fruktos och 45 procent glukos, och ren fruktos lurar din metabolism och stör den normala aptitkontrollen, vilket ökar suget och tar bort mättnadskänslan visar forskning.

Hög konsumtion av fruktos leder till viktökning och putmage (ölmage), ökad LDL (inflammationskolesterol), minskat HDL (skyddande kolesterolet), höjda blodfetter, höjt blodsocker och högt blodtryck – alla symtom på klassiskt metabolt syndrom. Det här bäddar tyvärr för industrisamhällets nya kronikersjukdomar.

Den modifierade stärkelsen i högfruktossirap är den nya sockerdödaren!

Högfruktossirap finns överallt – i godis, glass, bakverk, industriprocessad mat, läsk, såser, dressingar, färdigmat med mera. Det finns olika varianter som skiljer sig något åt och har olika namn såsom fruktos-glukossirap, majsglukossirap, koncentrerad fruktjuice, modifierad stärkelse, Maltitol etcetera. Läs alltid på förpackningen och undvik dessa! Eftersom Livsmedelsverket inte skyddar oss från det här (begränsar eller förbjuder skadlig ”mat”) behöver vi skydda oss själva.

Idag sötas godis ofta med högfruktossirap istället för socker.

Högfruktossirap gömd i mat

Vi äter i snitt cirka 40 kg socker per person och år – men den modifierade stärkelsen utgör minst lika mycket (diffus rapportering och statistik om högfruktossirap i Sverige, och information om högfruktossirap obefintligt på livsmedelsverkets sida). I USA står högfruktossirap för 40 procent av sötningen, vilket beror på att det är en billig industribulkprodukt – som också är beroendeframkallande.

Sett bara på läskkonsumtionen per år är den 88 liter per person och bara där har ni 8,8 kg (Jordbruksverket). Sedan äter svenskarna cirka 17 kg godis per person och år, vilket är mest i världen och dubbelt så mycket som genomsnittet i EU. I godis är det mesta bara högfruktossirap numera. (Jämför med en bärkonsumtion på 2 kg/år och person – vilken vi istället borde öka eftersom bär är mycket nyttigt).

Industriell fruktossirap skadar

Fruktos har ansetts som bra tidigare då det inte höjer insulinnivåerna. Däremot ökar det radikalt insulinresistens, vilket är mycket farligare eftersom det är förstadiet till diabetes. Det är normalt att få högre insulinnivåer i blodet, men de ska inte stanna förhöjda och det blir resultatet vid insulinresistens.

Göran Petersson, som är professor emeritus i kemi och biologi vid Chalmers i Göteborg säger att högfruktossirap har ungefär dubbelt så stora negativa effekter som vanligt socker, och att högfruktossirap har ett högre glykemiskt index, GI. Han säger också att vanligt socker har ca 30 % högre söthet än glukos, och därför tillsätts en större mängd högfruktossirap för att få samma söthet som för vanligt socker.

Det är vanligt att högfruktossirap används som sötningsmedel i läsk, särskilt i Coca Cola.

Förutom insulinresistens riskerar man att få leverskador, förhöjda blodfetter och en hel rad andra hälsoproblem för att:

– Fruktos bryts ner i levern precis som alkohol och producerar många av samma bieffekter, inklusive ölmagen …

– Folk äter 400-800 procent mer fruktos nu än vi gjorde för 100 år sedan eftersom det finns gömt i den mesta processade industrimaten, läsk, glass och godis.

– Fruktos bryts nästan enbart ner i levern och omvandlas direkt till farliga fetter, vilket är ett av skälen till att fruktos är den ledande orsaken till fetman.

– Fruktos höjer även halten av urinsyra, och det är farligare än förhöjda kolesterolnivåer eftersom det ger en kronisk, låggradig inflammation som ökar risken för hjärtkärlsjukdom, hjärtattack, cancer, artrit och förtidigt åldrande.

– Endast 20 procent av den glukos (som finns i socker) du äter bryts ner i levern, cellerna använder det som sin bränslekälla och det bränns därmed upp direkt efter konsumtion (vid små mängder, undvik alla stora intag).

Fruktos har en rad toxiska effekter inklusive icke-alkoholrelaterad fettlever. Dessa biologiska förändringar ses inte hos människor som äter stärkelse (eller glukos), så fruktos är den dåliga kolhydraten – om man äter mer än 25 g per dag. Det är lätt gjort eftersom högfruktossirap finns gömt i den mesta maten. Det göms under en rad namn på förpackningarna, så när det inte står socker eller sukros så är det sannolikt högfruktossirap.

Man kan också bli sensiterad till fruktos, vilket innebär att ju mer du äter desto effektivare tar kroppen upp det, och ju mer du tar upp desto större skador … Sen blir man även mer känslig för de toxiska effekterna. Högfruktossirap borde förbjudas eftersom en så tydlig koppling till ökning av fetma och metabolt syndrom har visats vetenskapligt.

Beroendeframkallande

Varför slutar man inte med det som är uppenbart skadligt för kroppen? Därför att högfruktossirap är lika beroendeframkallande som kokain. Perfekt för en livsmedelsindustri som vill göra folk:

– Beroende av deras produkter.

– Sälja oändligt mycket – med noll ansvar för folkhälsan. Hmm.

Det är alltså inte snällt att ge sina barn eller barnbarn läsk och godis, för läsk ger fläsk. Båda dessa är långsamma dödare och barnen riskerar att få hälsoproblem när de blir runt 30 år. I USA finns nu den första generationen där många är infertila och tyvärr inte kommer att överleva sina föräldrar.

Det är dags att göra något radikalt – nu!

Apropå motion – du behöver 30 minuters promenad för att förbränna sju stycken gelehallon (samma för en kaka, ett glas juice eller 400 g grönsaker). Men det tar inte bort de skadliga effekterna på levern – och vem äter bara sju gelehallon …?

Fruktos finns även naturligt i viss mat. Exempelvis innehåller: 0,5 dl russin eller 2,5 dl vindruvor 12,3 g fruktos, 2,5 dl torkade aprikoser 16,4 g fruktos och 2,5 dl torkade fikon 23 g fruktos. Så var försiktig även med raw food för det kan vara en dold fruktosbomb.

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

– Review article:Legeza B, et al., Fructose, Glucocorticoids and Adipose Tissue: Implications for the Metabolic Syndrome. Nutrients. 2017.
– ”Sugar: the bitter truth” av prof Robert Lustig.
Fruktos och de toxiska effekterna av socker, Jason Fung, Dietdoctor.
Study: High-fructose corn syrup is as addictive as cocaine.
– Bocarsly ME et al., High-fructose corn syrup causes characteristics of obesity in rats: Increased body weight, body fat and triglyceride levels. Pharmacol Biochem Behav. 2010 Feb 26.
– Hu FB, Malik VS. Sugar-sweetened beverages and risk of obesity and type 2 diabetes: Epidemiologic evidence. Physiol Behav. 2010 Feb 6
– Bray GA. Soft drink consumption and obesity: it is all about fructose. Curr Opin Lipidol. 2010 Feb;21(1):51-7. Review.
– Collison KS et al. Diabetes of the liver: the link between nonalcoholic fatty liver disease and HFCS-55. Obesity (Silver Spring). 2009 Nov;17(11):2003-13.

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss