loadingGrönkål innehåller mycket vitamin C och är, likt andra kålväxter, bland de äldsta brukade grönsakerna i Sverige. Foto: Nutriciously, Unsplash
Grönkål innehåller mycket vitamin C och är, likt andra kålväxter, bland de äldsta brukade grönsakerna i Sverige. Foto: Nutriciously, Unsplash
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: Grönkål är supernyttigt!

Dr. Sanna Ehdin

Grönkål är supernyttig och billig svenskodlad mat som är enkelt att tillaga. Det ligger högst på skalan över näringstäthet (ANDI). Grönkål innehåller 45 olika flavonoider, och bland annat indoler vilka reglerar östrogenomsättningen och kan skydda mot bröst- och livmodercancer. Läs om nyttigheten och få två goda recept! 

Grönkål är ett riktigt näringsrikt superlivsmedel som bland annat innehåller mängder av kalcium, C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Grönkål innehåller även svavel.

Grönkål är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer och motverkar cancer. Kålväxter är bra för magen då de innehåller nyttobakterier som främjar tarmens aktivitet.

Att tugga länge på färsk grönkål gör det saftigt och gott – samt att det har mycket positiv effekt på både mage och tarm.

Kålväxter innehåller även ett enzym som bildar indoler och isotiocynater som skyddar mot olika sjukdomar. Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer, bland annat ledgångsreumatism. Kålväxter fungerar som antioxidanter och är bra för att motverka cancer (är anticarcinogena), bland annat i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer enligt senare forskning.

Grönkål är perfekt att stoppa ner i en smoothie för att göra den riktigt näringsrik. Foto: Pixabay

Tips! Ett bra morgon- eller lunchmål är att tugga i sig grönkål från två stora färska blad samman med exepelvis morot, selleri och lite tranbär. Ta gärna ett kokt ägg och 2 msk kallpressad olivolja eller kokosolja – allt ekologiskt förstås.

Att tugga länge på färsk grönkål gör det saftigt och gott – samt att det har mycket positiv effekt på både mage och tarm. Tuggandet frisätter mycket saliv som främjar både matsmältningen och immunförsvaret. Har man bråttom kan man göra en "greenie", som du får recept på här nedan.

2 Recept

Grönkålsgreenie

1,5 dl rivet grönkålsblad
1-2 tsk lök
1 tsk ingefära (pulver eller färsk riven)
2 msk proteinpulver, t ex malda hempfrön eller rårisprotein
1 tsk Dr Sannas Alkaline greens
1-2 msk kokosolja
Havssalt

Gör så här: 

– Riv grönkålsblad och skär ner lök.

– Blanda alla ingredienser och mixa.

En riktigt energiboost som ger styrka och energi med säsongens färska grönkål!

Grönkål är också god att äta som sallad med en vinegrette och hackade nötter. Foto: Pixabay


Och ett från Mat som läker (Sannas Matbok)

Grönkålsfräs med sesamlök (4 port)

4 stånd färsk grönkål eller 400 g frusen grönkål
1/2 dl hackad lök
1 msk smör (ghee)
1 tsk sesamolja (helst kallpressad, ekologisk)
1 msk soja
2 msk olivolja
salt
vitlökspulver

Gör så här:

– Skölj grönkålen.

– Repa av bladen från stjälkarna (eller ta de frusna från påsen) och ångkoka dem kort tills de sjunker samman (obs, stor volym blir liten).

– Hetta under tiden upp en stekpanna och fräs löken sakta i smör tills den blir lite mjuk. Rör i grönkålen och övriga ingredienser och fräs en minut före servering.

Grönkål är väldigt enkelt, billigt och näringsrikt!

Dr. Sanna Ehdin

– Läs mer om grönkålens nyttigheter, med referenser!
– Läs om kålväxternas nyttigheter (engelska).
– Fler goda smoothies med grönkål finns i Smoothies som läker!

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.     

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingGrönkål innehåller mycket vitamin C och är, likt andra kålväxter, bland de äldsta brukade grönsakerna i Sverige. Foto: Nutriciously, Unsplash
Grönkål innehåller mycket vitamin C och är, likt andra kålväxter, bland de äldsta brukade grönsakerna i Sverige. Foto: Nutriciously, Unsplash
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: Grönkål är supernyttigt!

Dr. Sanna Ehdin

Grönkål är supernyttig och billig svenskodlad mat som är enkelt att tillaga. Det ligger högst på skalan över näringstäthet (ANDI). Grönkål innehåller 45 olika flavonoider, och bland annat indoler vilka reglerar östrogenomsättningen och kan skydda mot bröst- och livmodercancer. Läs om nyttigheten och få två goda recept! 

Grönkål är ett riktigt näringsrikt superlivsmedel som bland annat innehåller mängder av kalcium, C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Grönkål innehåller även svavel.

Grönkål är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer och motverkar cancer. Kålväxter är bra för magen då de innehåller nyttobakterier som främjar tarmens aktivitet.

Att tugga länge på färsk grönkål gör det saftigt och gott – samt att det har mycket positiv effekt på både mage och tarm.

Kålväxter innehåller även ett enzym som bildar indoler och isotiocynater som skyddar mot olika sjukdomar. Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer, bland annat ledgångsreumatism. Kålväxter fungerar som antioxidanter och är bra för att motverka cancer (är anticarcinogena), bland annat i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer enligt senare forskning.

Grönkål är perfekt att stoppa ner i en smoothie för att göra den riktigt näringsrik. Foto: Pixabay

Tips! Ett bra morgon- eller lunchmål är att tugga i sig grönkål från två stora färska blad samman med exepelvis morot, selleri och lite tranbär. Ta gärna ett kokt ägg och 2 msk kallpressad olivolja eller kokosolja – allt ekologiskt förstås.

Att tugga länge på färsk grönkål gör det saftigt och gott – samt att det har mycket positiv effekt på både mage och tarm. Tuggandet frisätter mycket saliv som främjar både matsmältningen och immunförsvaret. Har man bråttom kan man göra en "greenie", som du får recept på här nedan.

2 Recept

Grönkålsgreenie

1,5 dl rivet grönkålsblad
1-2 tsk lök
1 tsk ingefära (pulver eller färsk riven)
2 msk proteinpulver, t ex malda hempfrön eller rårisprotein
1 tsk Dr Sannas Alkaline greens
1-2 msk kokosolja
Havssalt

Gör så här: 

– Riv grönkålsblad och skär ner lök.

– Blanda alla ingredienser och mixa.

En riktigt energiboost som ger styrka och energi med säsongens färska grönkål!

Grönkål är också god att äta som sallad med en vinegrette och hackade nötter. Foto: Pixabay


Och ett från Mat som läker (Sannas Matbok)

Grönkålsfräs med sesamlök (4 port)

4 stånd färsk grönkål eller 400 g frusen grönkål
1/2 dl hackad lök
1 msk smör (ghee)
1 tsk sesamolja (helst kallpressad, ekologisk)
1 msk soja
2 msk olivolja
salt
vitlökspulver

Gör så här:

– Skölj grönkålen.

– Repa av bladen från stjälkarna (eller ta de frusna från påsen) och ångkoka dem kort tills de sjunker samman (obs, stor volym blir liten).

– Hetta under tiden upp en stekpanna och fräs löken sakta i smör tills den blir lite mjuk. Rör i grönkålen och övriga ingredienser och fräs en minut före servering.

Grönkål är väldigt enkelt, billigt och näringsrikt!

Dr. Sanna Ehdin

– Läs mer om grönkålens nyttigheter, med referenser!
– Läs om kålväxternas nyttigheter (engelska).
– Fler goda smoothies med grönkål finns i Smoothies som läker!

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.     

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024