Dr. Sanna Ehdin: Grönkål är supernyttigt!
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa
Grönkål innehåller mycket vitamin C och är, likt andra kålväxter, bland de äldsta brukade grönsakerna i Sverige. Foto: Nutriciously, Unsplash


Grönkål är supernyttig och billig svenskodlad mat som är enkelt att tillaga. Det ligger högst på skalan över näringstäthet (ANDI). Grönkål innehåller 45 olika flavonoider, och bland annat indoler vilka reglerar östrogenomsättningen och kan skydda mot bröst- och livmodercancer. Läs om nyttigheten och få två goda recept! 

Grönkål är ett riktigt näringsrikt superlivsmedel som bland annat innehåller mängder av kalcium, C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Grönkål innehåller även svavel.

Grönkål är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer och motverkar cancer. Kålväxter är bra för magen då de innehåller nyttobakterier som främjar tarmens aktivitet.

Att tugga länge på färsk grönkål gör det saftigt och gott – samt att det har mycket positiv effekt på både mage och tarm.

Kålväxter innehåller även ett enzym som bildar indoler och isotiocynater som skyddar mot olika sjukdomar. Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer, bland annat ledgångsreumatism. Kålväxter fungerar som antioxidanter och är bra för att motverka cancer (är anticarcinogena), bland annat i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer enligt senare forskning.

Grönkål är perfekt att stoppa ner i en smoothie för att göra den riktigt näringsrik. Foto: Pixabay

Tips! Ett bra morgon- eller lunchmål är att tugga i sig grönkål från två stora färska blad samman med exepelvis morot, selleri och lite tranbär. Ta gärna ett kokt ägg och 2 msk kallpressad olivolja eller kokosolja – allt ekologiskt förstås.

Att tugga länge på färsk grönkål gör det saftigt och gott – samt att det har mycket positiv effekt på både mage och tarm. Tuggandet frisätter mycket saliv som främjar både matsmältningen och immunförsvaret. Har man bråttom kan man göra en "greenie", som du får recept på här nedan.

2 Recept

Grönkålsgreenie

1,5 dl rivet grönkålsblad
1-2 tsk lök
1 tsk ingefära (pulver eller färsk riven)
2 msk proteinpulver, t ex malda hempfrön eller rårisprotein
1 tsk Dr Sannas Alkaline greens
1-2 msk kokosolja
Havssalt

Gör så här: 

– Riv grönkålsblad och skär ner lök.

– Blanda alla ingredienser och mixa.

En riktigt energiboost som ger styrka och energi med säsongens färska grönkål!

Grönkål är också god att äta som sallad med en vinegrette och hackade nötter. Foto: Pixabay


Och ett från Mat som läker (Sannas Matbok)

Grönkålsfräs med sesamlök (4 port)

4 stånd färsk grönkål eller 400 g frusen grönkål
1/2 dl hackad lök
1 msk smör (ghee)
1 tsk sesamolja (helst kallpressad, ekologisk)
1 msk soja
2 msk olivolja
salt
vitlökspulver

Gör så här:

– Skölj grönkålen.

– Repa av bladen från stjälkarna (eller ta de frusna från påsen) och ångkoka dem kort tills de sjunker samman (obs, stor volym blir liten).

– Hetta under tiden upp en stekpanna och fräs löken sakta i smör tills den blir lite mjuk. Rör i grönkålen och övriga ingredienser och fräs en minut före servering.

Grönkål är väldigt enkelt, billigt och näringsrikt!

Dr. Sanna Ehdin

– Läs mer om grönkålens nyttigheter, med referenser!
– Läs om kålväxternas nyttigheter (engelska).
– Fler goda smoothies med grönkål finns i Smoothies som läker!

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.     

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss