Dom mot ensamkommande som knivhögg polis på Medborgarplatsen skjuts upp efter nya uppgifter


Svea hovrätt skjuter upp domen mot den afghanske mannen som knivhögg polismannen Ted Eriksson, sedan målsägandebiträdet begärt fortsatt förhandling, skriver Expressen.

Orsaken till begäran beror att på att tidningen nyligen avslöjade att mamman till den dömde mannen säger att han är 25 år.

Domen skulle egentligen ha meddelats klockan elva i dag på tisdagen, men den sköts upp i sista stund. Det beror på att Ted Erikssons målsägandebiträde, Clea Sangborn, vill ha ytterligare förhandling i hovrätten.

Under förundersökningen har det funnits frågetecken kring knivmannens ålder. I tingsrätten dömdes han till 5 års fängelse. Men själv har gärningsmannen hävdat att han är under 18 år och skulle i så fall få lägre straff. Han fick sedermera straffrabatt då man ansåg att han var 18 år. De som döms för brott och är under 21 år får automatiskt straffrabatt i svenska domstolar.

Det var i förra veckan som Expressen publicerade ett reportage om gärningsmannen. Tidningen hade fått tag i gärningsmannens familj i Iran och man visar upp för reportern ett examensbevis som styrker att han är 25 år gammal.

Hade hovrätten vetat att han var över 21 år hade gärningsmannen säkerligen inte fått någon straffrabatt.

– Det är något av vikt som bör klarläggas, säger Ted Eriksson, till Expressen angående knivmannens ålder.

Enligt polismannen har hela processen var en stor karusell och det har varit mycket att tänka på. Han säger också att han det har varit svårt att slappna av sedan knivattacken på Medborgarplatsen i Stockholm i augusti förra året.

–Det är mycket att bearbeta. Jag är glad och tacksam att jag mår så bra som jag gör men jag hade gärna varit utan den här händelsen, säger Ted Eriksson till tidningen.

Det var den 31 augusti förra året vid Medborgarplatsen i Stockholm under en demonstration mot utvisningar av asylsökande som mannen gick till attack och knivhögg polisen Ted Eriksson i nacken.

Mannen som är afghansk medborgare genomgår först en rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han inte lider av någon psykisk störning. En åldersbedömning görs också och påvisar att han är över 18 år.

Han åtalades sedan och dömdes i slutet av mars till fem års fängelse och livstids utvisning. Han dömdes även för två misshandelsfall på en gymnasieskola i Tyresö bara några dagar innan mordförsöket på polisen. Gärningsmannen tillerkänns också att betala 100000 kronor i ersättning till Ted Eriksson för kränkning.

Enligt Expressen ska gärningsmannen ha medgivit för vårdpersonal att han var 25 år. Migrationsverket visste redan i februari förra året att den dömde mannen var äldre än 18 år, men man valde att inte upphäva det tillfälliga uppehållstillståndet. I polisens förundersökning framgår det också att han flera gånger kommit med andra uppgifter om sin ålder.

Under utredningen ska den dömde mannen sagt att han attackerade Ted Eriksson för att påvisa sin psykiska ohälsa och att det därmed kunde bidra till att hans uppehållstillstånd förlängdes. Han trodde också att han skulle frikännas för mordet på grund av psykisk ohälsa, skrev Aftonbladet.

Svea hovrätt skjuter nu alltså upp domen i väntan på om det ska bli fortsatt huvudförhandling i målet.

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen