Dokumentärfilm skildrar en samvetsfånges kamp mot Kinas diktatur
Dokumentärfilmen "Letters from Masanjia" visas i Stockholm. Foto: Flying Cloud Production


Samvetsfången Sun Yi lyckades skicka ett handskrivet SOS-brev ut ur ett kinesiskt tvångsarbetsläger. Brevet hamnade i USA och fick sedan stor internationell uppmärksamhet. Med hjälp av regissören Leon Lee gjorde de en dokumentärfilm om historien. Nu har ”Letters from Masanjia” fått premiärvisning i Stockholm.

2012 hittade tvåbarnsmamman Julie Keith i Oregon i USA ett SOS-brev i en låda med halloween-dekorationer, en Made in China-produkt. Det desperata brevet skrevs av Sun Yi som satt inspärrad i Kinas ökända arbetsläger Masanjia.

”Om du råkar köpa denna produkt, var god och skicka vidare detta brev till World Human Right Organization. Tusentals människor här…kommer alltid att minnas dig och vara dig evigt tacksam”, kunde man bland annat läsa i brevet.

Brevet som tvåbarnsmamman Julie Keith hittade. Foto: Skärmdump/Flying Cloud Production

Julie Keith tog sedan kontakt med sin lokaltidning och det hela blev en internationell nyhet.

I filmen, som visades på lördagen på Bio Kaskad i Blackeberg i Stockholm, redogör Sun Yi hur han blev fängslad för sin övertygelse och hur han utsätts för tortyr och hjärntvätt. Två före detta vakter i Masanjia blir också intervjuade.

Filmskaparen Leon Lee, som bor i Kanada, har regisserat filmen. Han kan inte resa till Kina på grund av sina tidigare filmer om Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

I hemlighet arbetade han tillsammans Sun Yi och hjälpte honom att köpa en kamera. Med hjälp av den dokumenterar han hur han trakasseras och förföljs av de kinesiska myndigheterna på grund av sin utövning av den andliga qigongmetoden Falungong.

Efter visningen av filmen var det en paneldiskussion där åskådarna fick ställa frågor till flera personer som tidigare har suttit inspärrade i tvångsarbetsläger i Kina.

Paneldeltagarna Liu Min, George Karimi, Liangying Su och hennes son Jason Wang. Foto: Tony Lingefors/Epoch Times

”Letters from Masanjia” visas även på tisdagen den 12 mars klockan 19 i Blackeberg. På bio.se kan man läsa mer om dokumentären.