loading1910 var produktionen av tändsticksaskar i Jönköping i genomsnitt 1,8 miljoner per dag. Huvudfabriken lades ner 1940. Foto: Gustav Andersson/Jönköping läns museum
1910 var produktionen av tändsticksaskar i Jönköping i genomsnitt 1,8 miljoner per dag. Huvudfabriken lades ner 1940. Foto: Gustav Andersson/Jönköping läns museum
Historia

Det svenska tändsticksimperiet

Anton Nilsson

Under sin storhetstid stod Svenska Tändsticksaktiebolaget för 60–70 procent av hela världens tändsticksproduktion. Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om den svenska produktionen och om människorna i fabrikerna.

Jönköping var en gång i tiden den stad i Sverige där vi tillverkade mest tändstickor. Det var här den kända säkerhetsstickan framställdes och i dag är det gamla tändsticksområdet Sveriges enda helt bevarade historiska bebyggelse från branschen.

De industriella tegelbyggnaderna används nu till restauranger, affärer, ateljéer och matvarubutiker samtidigt som deras historia målar upp en bild av en industri som startar med handhyvlade stickor för att med tiden bli en världskänd exportör.

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading1910 var produktionen av tändsticksaskar i Jönköping i genomsnitt 1,8 miljoner per dag. Huvudfabriken lades ner 1940. Foto: Gustav Andersson/Jönköping läns museum
1910 var produktionen av tändsticksaskar i Jönköping i genomsnitt 1,8 miljoner per dag. Huvudfabriken lades ner 1940. Foto: Gustav Andersson/Jönköping läns museum
Historia

Det svenska tändsticksimperiet

Anton Nilsson

Under sin storhetstid stod Svenska Tändsticksaktiebolaget för 60–70 procent av hela världens tändsticksproduktion. Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om den svenska produktionen och om människorna i fabrikerna.

Jönköping var en gång i tiden den stad i Sverige där vi tillverkade mest tändstickor. Det var här den kända säkerhetsstickan framställdes och i dag är det gamla tändsticksområdet Sveriges enda helt bevarade historiska bebyggelse från branschen.

De industriella tegelbyggnaderna används nu till restauranger, affärer, ateljéer och matvarubutiker samtidigt som deras historia målar upp en bild av en industri som startar med handhyvlade stickor för att med tiden bli en världskänd exportör.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024