Det här med idrotten och dess demokratiska värderingar

Vasaloppet lockar tusentals deltagare och är det äldsta och största långloppet i världen sett till antalet åkare varje år.Foto: Ulf Palm/TT


Idrotten är och har alltid varit en demokratibyggande folkrörelse som bidragit till att fostra generationer av goda föredömen. Jag tvekar inte att kalla idrotten för en av de allra viktigaste byggstenarna i samhället. Förutom möjligheten till fysisk träning har idrotten en annan och minst lika viktig funktion, nämligen att lära ut de goda demokratiska grundprinciper om gemenskap och alla människors lika värde som hela idrottsrörelsen bygger på.

Idrotten är och förblir världens största demokratirörelse. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det inte handlar om någon form av politisk rörelse. Snarare tvärtom, det har gjorts många försök från politiskt håll genom åren att intervenera idrottsrörelsen och genom politiska medel försöka styra den. Jag personligen anser att det blir fel. Låt idrott vara idrott och politik vara politik, då blir det bäst.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!