Demoskop: Minskat förtroende för politikerna
Väljarnas förtroende för politikerna har minskat efter höstens regeringsförhandlingar. Foto: Epoch Times-arkivbild


Förtroendet för politikerna har minskat efter höstens regeringsförhandlingar. Centerpartiet är det parti som får sämst betyg. Det visar en undersökning från Demoskop som Expressen har beställt.

Hela 75 procent av väljarna uppger att deras förtroende för de ledande politikerna har minskat. 85 procent anser att Centerpartiet har skött sig dåligt i processen.

– Bland dem som menar att processen har försvagat deras förtroende för ledande politiker är C-kritiken än mer påtaglig, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till tidningen.

Även Liberalerna får dåligt betyg. 74 procent av väljarna uppger att partiet har skött sig dåligt.

22 procent av väljarna i Centerpartiet är även kritiska mot det egna partiets agerande. För Liberalerna rör det sig om 20 procent.

– Regeringsbildningen har knappast stärkt Centerns och Liberalernas ställning hos väljarna i stort, säger Santesson till Expressen.

Förtroendet för politikerna har rasat, enligt Demoskops undersökning. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild

Enligt undersökningen får dock talmannen, Andreas Norlén, bra betyg. 64 procent anser att han har skött sig bra under regeringsförhandlingarna.

54 procent av väljarna anser att Moderaterna har skött sig dåligt. Socialdemokraterna får 51 procent medan Miljöpartiet hamnar på 50 procent.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet får 42 procent respektive 33 procent. 26 procent av väljarna anser att Sverigedemokraterna har skött sig dåligt.

Undersökningen, som är gjord av Demoskop, genomfördes mellan 4 och 5 januari 2019. 1003 personer intervjuades via telefon. Frågan som ställdes var: ”Hur har ditt förtroende för de ledande politikerna påverkats av höstens regeringsförhandlingar?”