Hundratals demonstranter trotsade maskeringsförbudet i Hongkong på lördagen samtidigt som tågtrafiken stod still efter att ett tiotal tunnelbanestationer vandaliserats.
Hongkongs ledare Carrie Lam fördömer våldsamheterna och försvarar beslutet att införa en nödlag.
– De extrema våldsamheterna visar tydligt att den allmänna säkerheten i Hongkong är hotad. Det är det konkreta skälet till att vi var tvungna att åberopa en nödlag för att införa maskeringsförbudet, sade hon i ett förinspelat tv-uttalande.
Förbudet mot maskering, som började gälla vid midnatt natten mot lördagen, bygger på en lag från kolonialtiden som inte åberopats sedan 1967. Men förbudet hindrade inte hundratals demonstranter, nästan alla iklädda ansiktsmask, att genomföra en marsch genom det populära handelsdistriktet Causeway Bay på lördagen.
– Maskeringsförbudet är första steget. Om vi inte står emot och gör motstånd kan det bli så att 2047 redan är här, sade demonstranten Hosun Lee och syftade på det år då det delvis självstyrande Hongkong helt ska uppgå i Fastlandskina.
Höll stängt
Samtidigt höll många butiker, köpcentra och kinesiska banker stängt på lördagen efter ännu en natt med omfattande våldsamheter där vägar blockerades och butiker sattes i brand och vandaliserades. Polisen svarade med att skjuta tårgas mot demonstranterna.
Ett tiotal tunnelbanestationer har vandaliserats vilket fick tågoperatören MTR att ställa in all tåg- och tunnelbanetrafik. Bara tunnelbanetrafiken transporterar omkring fyra miljoner passagerare om dagen. Även den viktiga tåglinjen till Hongkongs flygplats stängdes, men öppnades delvis igen på eftermiddagen.
Sjukvårdsmyndigheter uppgav på lördagsförmiddagen lokal tid att 31 personer har förts till sjukhus, enligt South China Morning Post. För två av dem är tillståndet kritiskt. En 14-årig pojke vårdas också på sjukhus efter att ha blivit skjuten i benet i distriktet Yuen Long.
I samma distrikt avfyrade en civilklädd polis skott i självförsvar efter att ha blivit attackerad av demonstranter på fredagen, uppger polismyndigheterna.
Kräver utredning
FN:s människorättschef Michelle Bachelet sade på lördagen att hon var orolig över de allt våldsammare protesterna i Hongkong och att alla åtgärder för att kuva våldet måste följa lagen. Hon vill också att Hongkong omedelbart genomför en oberoende och opartisk undersökning av våldsamheterna.
– Jag fördömer starkt alla former av våld från alla sidor, sade hon.
Protesterna har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.
(TT-AFP-Reuters)