Debatt: Vladimir Putin är kommunismens kvarleva – dags att vända blad
Kriget i Ukraina
Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping poserar för ett fotografi under sitt möte i Peking den 4 februari 2022. Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP via Getty Images


Jens Stoltenberg, chefen för Nato, uttryckte sin förvåning då han erkände att han hade blivit lurad av Putin. Stoltenberg hade inte kunnat förutse att Putin var kapabel att starta ett krig i Ukraina. Hur länge till ska vi luras av kommunismens dolda och icke dolda fällor i form av vackra ord och löften, som generation efter generation fått höra under ett sekel?

Som en person född i gamla östblocket har jag nog fått en överkänslighet mot kommunism och diktaturregimer, man kan säga att den kom med modersmjölken. Som sådan reagerar man på inskränkningar av individens och folkets frihet oavsett i vilken situation man stöter på dem, deras olika former och sammanhang. Jag har alltid fascinerats av människor som aldrig låtit sig kuvas, trots kommunismens hot och försök att kuva, kontrollera och skrämma sin befolkning. Människor som förstått att regimen och folket helt enkelt inte delar samma uppfattning eller samma mål och på ett modigt och fridfullt sätt protesterat.

Återigen tvingas världen bevittna konsekvenserna av kommunismens råa verklighet. Nu, med facit i hand, inser vi att det inte går att lita på kommunism, och det är solklart för alla att Putin är just en produkt av kommunismen. Man kan undra när västvärlden kommer att förstå att en diktator är en diktator, och man kan varken försköna det eller få det att försvinna, oavsett vilka romantiska glasögon man tar på sig när man betraktar kommunism. Kriget i Ukraina har endast lett till lidande för landets befolkning; död, skräck och terror har blivit den nya vardagen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!