Debatt: Kinesisk akupunktur - en outnyttjad resurs Del 2

Hälso- och sjukvård: Kinesisk medicin

Kinesisk medicin och västerländsk medicin har i mångt och mycket olika uppfattningar om både sjukdomsorsaker och behandlingsprinciper, men tangerar ändå varandra på många områden. Illustration: Reijo Pöyhönen


Del 2 av 2 (Läs del 1 här)

En kombination av de två stora medicinska traditionerna, den västerländska och den kinesiska, skulle ge svensk hälso- och sjukvård en bredare palett av möjligheter att hjälpa patienter. Framför allt bör den mångtusenåriga kliniska erfarenheten hos den kinesiska medicinen utnyttjas. Det hävdar författaren och läraren i kinesisk medicin Reijo Pöyhönen.

 Något som de flesta förmodligen inte känner till, är att det i vårt land i huvudsak förekommer två olika typer av akupunktur. Dels den kinesiska akupunkturen som är baserad på den traditionella kinesiska medicinens teorier om människan i friskt och sjukt tillstånd, dels en vetenskaplig ”akupunktur” som erbjuds inom svensk hälso- och sjukvård.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!