Det är mänskligt att fela, även som förälder. Att skuldbelägga sig själv eller andra är oftast inte konstruktivt. Däremot är det sunt att vara en aning självkritiska så att vi kan bli bättre på det viktigaste jobbet någonsin – föräldraskap.
Den svenska barnpsykologen Karl Eder har identifierat de vanligaste misstagen som föräldrar gör i sin barnuppfostran. Här är tre frågor att ställa sig själv, samt en uppmaning.
Kommer du ihåg dina egna misstag?
Det är faktiskt viktigt att du delar med dig av dina misstag till dina barn. Det visar för dina barn att ingen är perfekt. Kommer du ihåg hur du uppfattade dina föräldrar när du var liten? Kanske var de som jättar som aldrig gjorde fel, aldrig var rädda, osäkra eller ledsna. Det skapar en skev bild av hur man ska vara som vuxen. Många tror att vi gjort något fel när vi själva som vuxna upplever dessa negativa tillstånd.
Vill du skydda dina barn från besvikelser?
Barn som skyddas mot besvikelser får en falsk bild av verkligheten. Välj inte bort delar av sanningen för att skydda dina barn. Däremot bör du anpassa det du berättar utifrån barnens ålder. Barnen blir då bättre på att hantera livets olika situationer.
Är du ofta orolig för dina barn?
Det finns mycket att oroa sig för vad gäller våra barn, men överbeskyddar vi så är risken påtaglig att du gör barnen osjälvständiga och kanske beroende av dig. Det kan också förstärka barnens egna ängslan. Lär dig att hantera din oro på ett konstruktivt sätt och låt barnen ta risker ibland. Barn som aldrig får ta risker har lättare för att utveckla fobier som vuxna. Tonåringar behöver hamna i konflikter för att förstå hur komplicerat det är med relationer.
Låt barnen vara barn!
För att ett barn ska utvecklas och känna trygghet behöver de struktur. Det är viktigt med gränser, som exempelvis att ha fasta tider för kvällsmat och när det är dags att sova. Att låta tiden vara svävande skapar onödiga förhandlingssituationer. Ha inte för höga krav vad gäller skola och idrott, även om ditt barn är begåvad inom något område. Alltför ofta får barnen krav som är orimliga.
Marcus Hedén är beteendevetare med specialisering inom KBT och mindfulnesslärare