Det senaste året har de nordiska ländernas bild av Sverige ändrats. Många anser att den har försämrats. Det beror framför allt på Sveriges hantering av pandemin, men också på grund av brottslighet och migration. Det visar en ny rapport från Svenska institutet (Si).
Rapporten bygger på en undersökning som Novus gjorde i november och december förra året, där drygt 4 000 personer från Finland, Danmark, Norge och Island deltog.
En stor andel (44 %) säger att deras bild av Sverige har förändrats det senaste året. 39 procent anger att bilden har försämrats.
Det är framför allt Sveriges hantering av pandemin som anges som orsaken då man anser att den har varit bristfällig eller felaktig.
”Argument som förs fram är att Sverige har misslyckats att skydda svenska medborgare i tillräcklig utsträckning, speciellt svaga grupper”, skriver Svenska institutet i rapporten.
I undersökningen nämns också migration och brottslighet som en orsak till en försämrad bild av Sverige. Framför allt sticker Danmark ut, då man ”anser att det finns problem med våld och kriminalitet, speciellt i vissa delar av landet”.
Generellt sett har dock de nordiska länderna en positiv bild av Sverige, enligt rapporten. Mest positiv är man i Norge, medan Finland har en mer neutral inställning.
– Vi ser att det är en generellt positiv bild av Sverige i de andra nordiska länderna, men även en ökning i andelen som anser sig ha en negativ bild. Bilden av Sverige har blivit mer polariserad även om Sverige fortfarande ses som ett modernt och öppet välfärdsland som man gärna både vill besöka och göra affärer med, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, i ett pressmeddelande.
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: