Mango är mer än en god frukt till smoothien. Den är faktiskt också bra för hjärtat.
Enligt ny forskning kan några deciliter mango hjälpa blodkärlen att utvidga sig på två timmar. En del av deltagarna visade också en förhöjd koncentration metan i utandningsluften, vilket pekar på en effekt mango kan ha på fermentationen i matsmältningsprocessen.
– Det här är första studien som visar på de positiva effekterna mango har på människors blodkärl. Våra resultat bygger på tidigare djur- och cellstudier som visar att mango kan ha goda hälsoeffekter, säger Robert Hackman, som ledde studien.
I mango finns en blandning av olika polyfenoler, som har studerats och visat sig ha en positiv effekt på hälsan.
I studien ingick 24 kvinnor som passerat klimakteriet. De fick äta 330 gram mango i två veckor.
Ataulfo-mangon, eller honungsmangon, har högst koncentration polyfenoler och valdes därför ut för studien.
Efter två veckor tog kvinnorna en paus i 13 dagar, då de istället åt som vanligt. Hjärtfrekvens, blodtryck och prover på blod och utandningsluft togs på kvinnorna.
Mangokonsumtionen kopplades till minskat systoliskt blodtryck två timmar efter intaget. Med det systoliska blodtrycket menas det tryck som blodet ger mot artärerna när hjärtat slår. Det kallas också det övre trycket.
Forskarna drar slutsatsen att mango kan vara bra för hjärtats hälsa och de rekommenderar det i en god kost för hjärtat.
Emily Lunardo skriver för Bel Marra Health, där artikeln först publicerades.