Danmark öppnar upp mer än väntat
Rådhusplatsen i Köpenhamn lär bli lite mer folkfylld från nästa vecka. Bild från mars. Foto: Johan Nilsson/TT


Danmark öppnar nästa onsdag upp samhället, och det mer än tidigare aviserats. Folketinget har kommit överens om att bland annat låta restauranger med vissa restriktioner få ha bordsservering inomhus.

– Det finns utrymme för det och smittan är under kontroll, säger hälso- och sjukvårdsminister Magnus Heunicke (S).

Den öppnade porten den 21 april ställs inte på vid gavel, men samtidigt blir det mer än den dörr på glänt som statsminister Mette Frederiksen (S) tidigare meddelat.

Efter en lång debatt har en bred majoritet i folketinget bland annat kommit överens om att tio personer ska få träffas inomhus, mot tidigare meddelade fem – och utomhus får man vara 50 personer.

Restauranger och caféer ska med vissa restriktioner få ha bordsservering inomhus för kunder som förbokat och kan visa att de vaccinerat sig.

– Vi kan nu flytta fram stora och väsentliga delar av återöppnandet och det kommer att påverka allas vår vardag i en positiv riktning redan från nästa vecka, säger Magnus Heunicke och fortsätter:

– Vi är i ett gynnsamt läge. Vi öppnar större än planerat för att det finns utrymme för det och smittan är under kontroll.

500 får gå på fotboll

Skolorna i hela landet, utom i Köpenhamnsområdet, får i fallande grad ta emot fler elever, bland annat får samtliga elever på vissa gymnasieutbildningar komma tillbaka till undervisning i skolorna.

Idrottsvärlden får också sitt – nu ska upp till 500 åskådare få komma in på läktarna i bland annat superligan, danska högstaligan i fotboll, och motionärer får idrotta inomhus i större grupper än tidigare. Och kyrkorna får nu hålla gudstjänster och andra religiösa sammankomster i mer än en halvtimme.

"Ytterst glädjande", kommenterar Danskt Näringsliv, som främst ser fram emot öppnandet av köpcentra och stormarknader på onsdag.

Lättas ytterligare i maj

– Vi fick prognoser om ett mycket allvarligt läge, som lyckligtvis inte blev verklighet. Vi fick veta att det i mitten av april skulle vara 870 inlagda patienter (med covid-19), i dag är den siffran 191, säger Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen.

– Det betyder att vi måste omvärdera situationen och öppna upp ännu mer. Och det har vi gjort, säger han om uppgörelsen som samtliga partier utom Nye Borgerlige ställer sig bakom.

Under maj och juni kommer sedan restriktionerna att lättas ytterligare och om allt går som planerat får danskarna den 11 juni samlas i grupper upp till hundra personer inomhus, och helt utan restriktioner utomhus.

Sedan tidigare hade Danmark beslutat att öppna landets gränser i fyra steg med start 21 april. Och från och med 1 maj behöver inte färdigvaccinerade besökare från länder i EU och Schengen som har låga smittotal visa upp ett negativt testresultat eller sätta sig i karantän efter ankomsten.

(TT-Ritzau)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.