Cyberattack lika kostsam som en orkan
Containrar i hamnen Elisabeth i New Jersey i USA, staplas på hög, efter att hamnen utsatts för en cyber-attack och verksamheten stannat av. Foto: Julio Cortez AP/TT-arkivbild


En allvarlig cyber-attack, med intrång i it-företags moln-tjänster, skulle kunna kosta den globala ekonomin stora summor, enligt en rapport från försäkringsbolaget Lloyds i London.

Kostnaderna skulle kunna bli så höga som 53 miljarder dollar, vilket skulle göra attacken lika betungande för samhället som orkanen Sandy som 2012 drog in över Karibien och södra USA och som räknats som den andra mest förödande orkanen någonsin.

Hotet från olika hackers har stigit enligt rapporten som bedömer att dagens globala ekonomi inom de närmsta tio åren kommer att bli än mer sårbar för attackerna.

Rapporten varnar för höga kostnader för försäkringsbolagen samtidigt som den varnar för att många som drabbas inte kommer att vara försäkrade.

De näst mest troliga cyber-attackerna, efter attacker mot moln, är enligt rapporten attacker mot operativsystem av de slag som många storföretag världen runt använder sig av. Det som kallas för "mjukvarukänsliga scenarior" och som skulle kunna orsaka förluster på upp till 28,7 miljarder dollar, enligt rapporten.

I juni spreds en global våg av cyber-attacker mot många länders olika myndigheter och företagssystem, där flera stora internationella företags system angreps.

(TT)