Covid slår hårdare mot personer med diabetes visar omfattande studie
Personer med typ 2-diabetes löper större risk att behöva intensivvård och att dö om de drabbas av covid-19. Kristina Sparreljung, generaldirektör på Hjärt-Lungfonden. Foto: Leonard Gren, Hjärtlungfonden


Personer med typ 2-diabetes löper större risk att behöva intensivvård och att dö om de drabbas av covid-19. Det visar en färsk studie utförd på mer än två och en halv miljoner svenskar.

Antalet personer med diabetes i Sverige ökar bland både barn och vuxna. I dag har cirka en halv miljon människor sjukdomen och 90 procent är typ-2. Studien har undersökt antalet nya fall och risken för intensivvårdsbehandling, sjukhusinläggning och dödlighet till följd av covid-19, hos personer med diabetes jämfört med en slumpmässigt utvald kontrollgrupp.

– Studien visar att risken för personer med typ 2-diabetes att läggas in på sjukhus på grund av covid-19 var 1,4 gånger högre än för dem utan diabetes. Alltså en 40-procentig riskökning, säger Aidin Rawshani, forskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Risken att personer med typ 2-diabetes behövde intensivvård var också 1,4 gånger så hög, och det var 1,5 gånger så stor risk att de skulle dö av covid-19, som hos kontrollgruppen.

– Forskningen inom diabetesområdet har varit mycket framgångsrik med nya behandlingsmetoder och läkemedel. Men antalet personer med diabetes ökar i Sverige. Nu hoppas vi att de här nya forskningsresultaten ska kunna bidra till att rädda fler liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, som finansierat studien. Den pågick från 1 januari till 15 augusti 2020.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.