loadingPå en av diskarna ligger små fat med runda chokladbitar, smakprov som lockar med annorlunda smaksättningar. Foto: Kristina I. Kleinert
På en av diskarna ligger små fat med runda chokladbitar, smakprov som lockar med annorlunda smaksättningar. Foto: Kristina I. Kleinert
Weekend Nr 11 vecka 11 2024

Choklad för finsmakare

Kristina I. Kleinert

Det finns choklad och så finns det premiumchoklad. Den påkostade varianten är ett hantverk från början till slut. Malmö Chokladfabriks prisbelönta produkter lockar med rena aromer och olika smaksättningar som får livsandarna att vakna till liv.

En bit av bean to bar-chokladen Alta Verapaz smälter i munnen. Jag suger länge på biten för att få ut så mycket som möjligt av smaken och konsistensen. Chokladen är smakrik och fyllig – att kalla den enbart god känns futtigt, snarare är det en smakupplevelse. På förpackningen beskrivs karaktären som mörka, lena och fruktiga noter av plommon, nektarin och körsbär med en djup eftersmak av rostad kakao.

Choklad attraherar och förför. Nu för tiden finns det mängder av sorter: mjölkchoklad, vit choklad och mörk choklad, med eller utan smaksättning. Butiker lockar med exklusiva kvalitetsmärken och provsmakningar, och intresset för dessa godbitar ser ut att öka i takt med tillverkarnas uppfinningsrikedom.

Om: Kuriosa om choklad

• 1502 kom choklad för första gången till Europa när Christofer Columbus återvände från Amerika.

• 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönor, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.

• I dag är Afrika den viktigaste övergripande leverantören, med 75 procent av världens kakaogröda. De största kakaoproducerande länderna är Elfenbenskusten, Ghana och Indonesien.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingPå en av diskarna ligger små fat med runda chokladbitar, smakprov som lockar med annorlunda smaksättningar. Foto: Kristina I. Kleinert
På en av diskarna ligger små fat med runda chokladbitar, smakprov som lockar med annorlunda smaksättningar. Foto: Kristina I. Kleinert
Weekend Nr 11 vecka 11 2024

Choklad för finsmakare

Kristina I. Kleinert

Det finns choklad och så finns det premiumchoklad. Den påkostade varianten är ett hantverk från början till slut. Malmö Chokladfabriks prisbelönta produkter lockar med rena aromer och olika smaksättningar som får livsandarna att vakna till liv.

En bit av bean to bar-chokladen Alta Verapaz smälter i munnen. Jag suger länge på biten för att få ut så mycket som möjligt av smaken och konsistensen. Chokladen är smakrik och fyllig – att kalla den enbart god känns futtigt, snarare är det en smakupplevelse. På förpackningen beskrivs karaktären som mörka, lena och fruktiga noter av plommon, nektarin och körsbär med en djup eftersmak av rostad kakao.

Choklad attraherar och förför. Nu för tiden finns det mängder av sorter: mjölkchoklad, vit choklad och mörk choklad, med eller utan smaksättning. Butiker lockar med exklusiva kvalitetsmärken och provsmakningar, och intresset för dessa godbitar ser ut att öka i takt med tillverkarnas uppfinningsrikedom.

Om: Kuriosa om choklad

• 1502 kom choklad för första gången till Europa när Christofer Columbus återvände från Amerika.

• 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönor, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.

• I dag är Afrika den viktigaste övergripande leverantören, med 75 procent av världens kakaogröda. De största kakaoproducerande länderna är Elfenbenskusten, Ghana och Indonesien.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025