Chefsåklagaren: Flera poliser sköt mot mannen med Downs syndrom
Polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT/Arkivbild


Den 20-årige mannen med Downs syndrom som sköts ihjäl av polis i Stockholm bar på någon form av leksak som liknande ett vapen. Och det var flera poliser som avlossade sina vapen. Det säger åklagaren som leder den särskilda utredningen.

Chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren kommenterartorsdagens dödsskjutning med att "mannen hade ett vapenliknande föremål och då poliserna uppfattade situationen som hotfull öppnade man eld".

Tidigt på torsdagsmorgonen sköts en 20-årig autistisk man med Downs syndrom ihjäl av polis. Den skjutne mannen anmäldes försvunnen ungefär en timme efter händelsen. Han hade rymt hemifrån. Familjen berättar för Aftonbladet och Expressen att 20-åringen i och med sina intellektuella funktionsnedsättningar befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera. Enligt uppgifter i medierna och från 20-åringens familj sköts han av tre poliser.

Bar på leksak

Martin Tidén skriver att det har "framkommit att föremålet var någon form av leksak. Det har också framkommit att mer än en polis avlossade sitt tjänstevapen".

– Utredningen av händelsen fortsätter nu på Särskilda åklagarkammaren. Ingen polis är misstänkt för brott, men en förundersökning har inletts för att utreda om det har begåtts något tjänstefel. Just nu kan ingen mer information lämnas ut eftersom det skulle skada utredningen, menar chefsåklagaren. Vanligtvis brukar en sådan här utredning ta flera veckor, skriver Martin Tidén.

Stockholms läns regionpolischef Ulf Johansson kommenterar nu händelsen för första gången. Han säger att det är en "fruktansvärd händelse".

På polisens hemsida skriver Johansson vidare att hans tankar går till familjen och de anhöriga och att han "har stor förståelse och respekt för att det som inträffat väcker mycket upprörda känslor".

"Svåra beslut"

Regionpolischefen går inte in på vad som hände vid ingripandet, med motiveringen att det pågår en utredning av en särskild åklagare.

"Men jag vill ändå nämna, av erfarenhet, att mycket svåra beslut i oklara och trängda lägen ibland måste fattas på någon eller några sekunder och att det sker med de ingångsvärden som finns tillgängliga", fortsätter han.

Ulf Johansson skriver också att hans tankar går ut till de inblandade poliserna.

I en skriftlig kommentar till TT säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S):

”Det är en djupt tragisk händelse. Det pågår nu en utredning för att klarlägga vad som hände, och vi måste nu avvakta den".

(TT)