Butiksstölder och hot mot affärsanställda ökar igen
Enligt Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer har brottsligheten återigen ökat till höga nivåer efter en nedgång under det förra kvartalet. Foto: Svensk Handel


Föregående kvartals minskning av butiksbrotten var inget trendbrott. Tvärtom ökade stölder och hotfulla beteenden under första kvartalet i år, och var till och med värre än motsvarande period i slutet av året. Det skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Svensk Handels Trygghetsbarometer visar att över 4 av 10 handlare utsattes för brott under årets första kvartal, vilket är en kraftig ökning jämfört med det fjärde kvartalet 2020.

– Vi ser nu dessvärre att brottsligheten återigen ökat till höga nivåer, vilket tyder på att föregående kvartals minskning inte var ett trendbrott, utan snarare ett resultat av det speciella läge som coronapandemin försatt handeln i med kraftigt minskade besöksflöden, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel i pressmeddelandet.

– Första kvartalet i år blev betydligt stökigare än motsvarande period tidigare år, vilket givetvis är oroväckande.

Enligt Svensk Handel har stölder och hotfulla beteenden ökat mest. Var tredje handlare (36 procent) utsattes för butiksstöld under den senaste veckan medan var femte (21 procent) rapporterar om hotfullt beteende från besökare.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.