Busch Thor och Åkesson åt lunch tillsammans
Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson åt lunch tillsammans på tisdagen. Foto: Facebook/privat


Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) träffades på tisdagen under en lunch för att diskutera frågor om bland annat sjukvården och migration.

Tillsammans med stabscheferna diskuterade de ett antal politiska frågor, skriver Kristdemokraternas ledare på sin Facebook.

”Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”, skriver hon, och fortsätter:

”De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration.”

Jimmie Åkesson skriver på Facebook att ”Sverige har stora problem” och att detta ”kräver lösningar”.

”Därför är det viktigt att man ibland möts över partigränserna för att diskutera dem på riktigt. Partier är sällan överens om allt, men i frågor där viss samsyn finns bör man kunna mötas och ha konstruktiva samtal för Sveriges bästa.”

Foto: Skärmdump/Facebook

I våras berättade Busch Thor att man är beredda att samtala och förhandla med alla partier, inklusive SD och Vänsterpartiet.

Enligt TT har varken KD:s eller SD:s ledare velat kommentera mötet förutom det som de har skrivit på Facebook. Men däremot skriver Jimmie Åkessons stabschef, Mikael Eriksson, i en kommentar till nyhetsbyrån att han är positiv till ”att KD nu tar det här steget och kan diskutera sakpolitik med fler än före detta kollegor i Alliansen”.

Centerpartiets ledare, Annie Lööf, ställer sig kritisk till mötet.

”Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå”, skriver hon på Twitter.