SD tar makten i skånska Svalöv
SD tar över styret i skånska Svalöv. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Sverigedemokraterna tar över styret i Svalöv efter att Alliansstyret har spruckit. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Partiet får nu ordförandeposten, vilket innebär att man kommer att styra tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Liberalerna ger passivt stöd.

Teddy Nilsson tar över

SD fick 31 procent av rösterna i valet i september i skånska Svalöv.

I våras hoppade Centerpartiet av Allianssamarbetet. Orsaken var att samtal fördes med Sverigedemokraterna.

Enligt Expressen blir det Teddy Nilsson, SD, som kommer att ta över posten som kommunstyrelsens ordförande.

Sverigedemokraterna styr nu i fyra kommuner. De andra tre är Sölvesborg, Hörby och Staffanstorp.

Centerpartiet är dock inte glad över det nya samarbetet.

– Det här är åt totalt fel håll politiskt som vi går nu, och det finns tillräckligt många partier i kommunen som skulle kunna bygga en annan majoritet. Vi kommer att markera för företrädarna att vi tycker det är fel väg att gå, säger Mikael Artursson, Centerpartiets partisekreterare, till Ekot.

Torbjörn Ekelund, kommunalråd (L), ställer sig bakom uppgörelsen.

– Vi har inte så många alternativ kvar för att styra kommunen. Vi är i någon form av politisk nödvärnssituation, säger han till radiokanalen.

Arnholm (L): ”Djupt beklagligt”

Torkel Strandberg, kommunstyrelsens ordförande (L) i Landskrona säger till Ekot att partiledningen i Stockholm är kritisk det nya samarbetet, ”men det har inte riktats några krav mot Liberalerna i Skåne”.

Liberalernas partisekreterare, Maria Arnholm, skriver i en kommentar till radiokanalen att hon förstår att situationen är komplicerad, men menar att det inte är någon ”ursäkt för att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt".

”Det Liberalerna har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt”, skriver hon.

Moderaternas partisekreterare, Gunnar Strömmer, säger att hans parti generellt är emot samarbete med SD. Men samtidigt har han förståelse för konflikten inom den lokala Alliansen.

”Vår policy är tydlig – M ska inte släppa fram SD-styren. Men M, KD och L lokalt har bedömt att detta var ett sätt att ta ansvar gentemot väljarna och lösa en svår situation”, skriver han i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, säger till Expressen att han är glad över det nya styret.

– Det är väldigt glädjande. Svalöv har haft en lång period av skakigt och svagt styre, men nu får man ett stabilt majoritetsstyre som är bra för kommuninvånarna. Vi har en stor samsyn i budgetfrågor och i enskilda sakpolitiska frågor. Det är bra för att vi nu får möjlighet att visa att vi är kapabla.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.