Burkaförbudet i Danmark träder i kraft i dag
Foto: Pixabay


I dag, på onsdagen, i Danmark träder förbudet om att inte bära plagg som täcker ansiktet i kraft. Samtidigt kommer tusentals personer på kvällen i Köpenhamn att demonstrera mot förbudet, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Lagen innebär att det är olagligt att täcka ansiktet på offentliga platser i Danmark. Det innebär att den som bär burka eller niqab riskerar att straffas med böter. Förbudet gäller all slags plagg som täcker ansiktet som masker, lösskägg och mössor.

Den som bryter mot lagen kan få 1000 danska kronor i böter. Om det sker vid upprepade tillfällen kan böterna bli så mycket som 10000 kronor.

Man kan dock göra undantag om det finns ett rymligt syfte till att täcka ansiktet som till exempel att det är kallt väder eller att man är på väg till en maskerad. Det blir då upp till polisen att avgöra om brott har begåtts eller ej.

Det var en majoritet i det danska folketinget som röstade för förbudet. 75 personer röstade för och 30 emot förslaget.

Frågan om förbud kom upp redan under 2009 efter Dansk Folkepartis förslag. Det har sedan varit omfattande diskussioner som splittrat partierna och den danska regeringen.

Martin Henriksen, Dansk Folkepartis talesperson i integrationsfrågor, har tidigare sagt att burka och niqab inte hör hemma i Danmark, skriver TT.

”Det är oförenligt med dansk kultur och det grundläggande fundament som Danmark står för”, säger han.

Flera länder i Europa har under de senaste åren förbjudit burka och niqab. Frankrike införde förbud redan 2011. I Belgien och Schweiz är det också förbjudit att bära plaggen.  

I Nederländerna är det förbjudet att bära burka i skolor, sjukhus och kollektivtrafiken. I Katalonien i Spanien är det förbjudet på flera platser. Italien har inget nationellt förbud. Men däremot har man i Novara sedan 2010 infört restriktioner.

I Tyskland har man diskuterat om ett förbud. Förbundskansler Angela Merkel har sagt att man ska visa ansiktet. ”Heltäckande är inte tillåtet och det borde förbjudas”, har hon tidigare sagt.

Han var ute och gick med hunden när han såg någon som satt på en påle i vattnet

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong