Mellan 1890 och 1914 steg antalet stadsbor från 900 000 till 1,5 miljoner. Trångboddheten var långt in på 1900-talet större i Sverige än i något annat europeiskt land, undantaget Finland.
1912 tillsattes Statens bostadskommission, vilken var verksam fram till 1918 och bland annat genomförde den första folk-och bostadsräkningen mellan 1912 och 1914.
Ett resultat av kommissionen var tillsättandet av Kommittén angående bostadssociala minimifordringar, ledd av Yngve Larsson som senare kom att bli borgarråd för Liberala partiet. Under hans överinseende tillsattes den första statliga utredningen om bostadsplanering 1919.
Den avsåg då smålägenheter och syftet var att få fram de absolut lägsta krav som skulle ställas på de lägenheter inom kategorin som byggdes med statliga lån och subventioner.
Resultatet av denna utredning blev ett betänkande som fick namnet Praktiska och hygieniska bostäder, vilket blev något av en handbok för byggandet de kommande åren.
Den rekommenderade sammanlagda lägenhetsytan för en minimal familjelägenhet var 45 kvadratmeter. Då lägenheterna var så pass små och skulle bebos av familjer med flera barn betonades vikten av yteffektivitet.
Under det tidiga 1900-talet började också egnahemsrörelsen sprida sig från landsbygden in till städerna. Under 1930-talet blev rörelsen en politisk angelägenhet, och byggandet finansierades delvis med statliga och kommunala medel vilket gjorde att bredare samhällslager fick möjlighet att bo i ett eget hus.
Mellan 1933 och 1947 genomfördes ytterligare en utredning, Bostadssociala utredningen, vars syfte var att kartlägga bostadsförhållandena i landet och ta fram riktlinjer för bostadspolitiken.
Resultatet blev att Sveriges bostadspolitik sedan slutet av 1940-talet har haft målsättningen att ”hela befolkningen ska beredas sunda, rymliga, välplanerade och ändamålsenligt utrustade bostäder av god kvalitet till skäliga kostnader”. Detta skiljer Sverige från många andra länder såtillvida att de allmännyttiga bostadsbolagen inte bara byggt så kallade nödbostäder för de minst bemedlade.
(Läs mer: Förslag: Underlätta det första bostadsköpet med startlån)
Kontakta skribenten: camilla [email protected]